MAKRONOVA VLADA PREŽIVELA 2 GLASANJA O NEPOVERENJU: Evo kakva je situacija
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

SAOPŠTENO JE

MAKRONOVA VLADA PREŽIVELA 2 GLASANJA O NEPOVERENJU: Evo kakva je situacija

Levičarska koalicija Nupes i krajnje desničarska partija Nacionalni skup podnele su dva odvojena zahteva za izglasavanje nepoverenja

Objavljeno:

Centristička vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona preživela je danas dva glasanja o nepoverenju, koja su opozicioni poslanici inicirali jer protestuju zbog upotrebe posebnog ustavnog ovlašćenja da se predlog zakona o budžetu unese u skupštinu bez glasanja.

Levičarska koalicija Nupes i krajnje desničarska partija Nacionalni skup podnele su dva odvojena zahteva za izglasavanje nepoverenja.

Samo manji broj poslanika odobrio je oba predloga, daleko manje od 289 potrebnih glasova ili polovine donjeg doma francuskog parlamenta.

Desničarska opoziciona stranka Republikanci nije podržala poteze ostatka opozicije.

Predlog zakona o budžetu za narednu godinu se zato smatra usvojenim bez glasanja i sada će se o njemu raspravljati u Senatu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Francuska premijerka Elizabet Born je opravdala svoju odluku pozivajući se na član 49.3 Ustava Francuske.

"To nije laka stvar, ali u ovakvim teškim vremenima ta odluka je bila potrebna. Morali smo da obezbedimo Francuzima budžet u skladu sa njihovim demokratskim izborima i u skladu sa našim političkim pravcem", rekla je ona.

Makronova centristička alijansa izgubila je parlamentarnu većinu u junu, što je njegovoj vladi znatno otežalo usvajanje zakona u donjem domu parlamenta gde se sreče sa višestrukim amandmanima opozicije na budžet.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen rekla je da upotreba člana 49.3 pokazuje "slabost vlade i pre svega njenu nesposobnost da se ujedini i da igra demokratsku igru" i osudila vladino "odbijanje da razgovara i prihvati kompromise".

Debata u Narodnoj skupštini dolazi nakon višenedeljnih protesta radnika u skladištima goriva koji su izazvali nestašicu benzina. Prošle nedelje, desetine hiljada demonstranata izašlo je na ulice tražeći povćanje plata koje idu u korak sa inflacijom.

Uprkos gubitku većine, Makronov centristički savez i dalje ima najviše mesta u Nacionalnoj skupštini sa 250 poslenika.

Nupes je najveća opoziciona snaga i ima 151 poslanika, dok partija Nacionalni skup ima 89 poslanika.

Očekuje se da će još jedno glasanje o nepoverenju takođe biti odbijeno kasnije danas.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.