EVO KO JE BUDUĆI PREMIJER BRITANIJE: Zet je MILIJARDERA, evo koliko BOGATSTVO ima sa SUPRUGOM, zavrteće vam se!
Riši Sunak, Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

OTKRIVAMO

EVO KO JE BUDUĆI PREMIJER BRITANIJE: Zet je MILIJARDERA, evo koliko BOGATSTVO ima sa SUPRUGOM, zavrteće vam se!

On će na poziciji premijera Velike Britanije zameniti Liz Tras koja je prošle nedelje podnela ostavku posle 45 dana provedenih na čelu britanske Vlade

Objavljeno: 15:26h

Novi predsednik Konzervativne partije u Velikoj Britaniji je Riši Sunak, nakon što se Peni Mordaunt povukla iz trke.

Ovo Sunaku daje direktan put da postane novi premijer Velike Britanije.

On će na poziciji premijera Velike Britanije zameniti Liz Tras koja je prošle nedelje podnela ostavku posle 45 dana provedenih na čelu britanske Vlade.

Liz Tras
Liz Trasfoto: Profimedia

Riši Sunak je britanski političar koji je bio kancelar blagajne od 2020. do 2022. godine, a prethodno je bio glavni sekretar Trezora od 2019. do 2020. godine, član Konzervativne partije. Bio je član parlamenta (MP) za Ričmond (Jorks) od 2015. godine.

Rođen u Sautemptonu od pandžabskih hinduističkih roditelja koji su migrirali u Britaniju iz istočne Afrike, Sunak se školovao na Vančester koledžu. Nakon toga je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju (PPE) na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije je stekao MBA na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista. Dok je studirao na Stanfordu, upoznao je svoju buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infosis.

Sunak i Murti su 222. najbogatiji ljudi u Britaniji, sa zajedničkim bogatstvom od 730 miliona funti od 2022.

Nakon diplomiranja, radio je za Goldman Saks, a kasnije kao partner u kompanijama hedž fondova Uprava Dečjeg investicionog fonda i Theleme Partners.

Sunak je izabran u Donji dom za Ričmond (Jorks) u Severnom Jorkširu na opštim izborima 2015. godine, nasledivši Vilijama Hejga. Sunak je podržao Bregzit na referendumu o članstvu u EU 2016. Imenovan je u drugu vladu Tereze Mej za parlamentarnog državnog podsekretara za lokalnu upravu u rekonstrukciji 2018. On je tri puta glasao za Mejin sporazum o povlačenju iz Bregzita. Nakon što je Mejova dala ostavku, Sunak je bio pristalica kampanje Borisa Džonsona da postane lider konzervativaca. Nakon što je Džonson izabran i imenovan za premijera, imenovao je Sunaka za glavnog sekretara trezora. Sunak je zamenio Sadžida Džavida na mestu kancelara blagajne nakon njegove ostavke u rekonstrukciji kabineta u februaru 2020.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: EPA-EFE/STUART BROCK

Kao kancelar, Sunak je bio istaknut u vladinom finansijskom odgovoru na pandemiju KOVID-19 i njen ekonomski uticaj, uključujući šeme za zadržavanje posla zbog koronavirusa i Eat Out to Help Out. Usred skandala Partigejt, postao je prvi državni kancelar u britanskoj istoriji koji je kažnjen zbog kršenja zakona dok je bio na funkciji nakon što mu je izrečena fiksna kazna za kršenje propisa o KOVID-19 tokom karantina. On je podneo ostavku na mesto kancelara 5. jula 2022, navodeći svoje razlike u ekonomskoj politici sa Džonsonom u svom pismu o ostavci.[2] Sunakova ostavka, zajedno sa ostavkom Džavida na mesto ministra zdravlja, dovela je do Džonsonove ostavke usred krize vlade.

On je 8. jula 2022. objavio svoju kandidaturu da zameni Džonsona na izborima za rukovodstvo Konzervativne stranke. Dana 20. jula, on je prvi glasao među poslanicima konzervativaca, a sada se takmiči u glasanju članova stranke poštom protiv Liz Tras, a rezultati će biti objavljeni 5. septembra 2022.

Sunak je rođen 12. maja 1980. u Sautemptonu od hinduističkih roditelja pandžabskog porekla, Jašvira i Uše Sunaka. On je najstariji od troje braće i sestara.

Njegov otac Jašvir je rođen i odrastao u koloniji i protektoratu Kenije (današnja Kenija), dok je njegova majka Uša rođena u Tanganjiki (koja je kasnije postala deo Tanzanije).

Njegovi baka i deda rođeni su u provinciji Pendžab, Britanska Indija, i migrirali su iz istočne Afrike sa decom u Veliku Britaniju 1960-ih. Jašvir je bio lekar opšte prakse, a Uša je bio farmaceut koji je vodio lokalnu apoteku.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Sunak je pohađao Stroud školu, pripremnu školu u Romziju, Hempšir, i Vančester koledž, nezavisnu školu za dečake, gde je bio glavni dečak i urednik školskog lista.

Bio je konobar u kući karija u Sautemptonu tokom letnjeg raspusta. Čitao je filozofiju, politiku i ekonomiju (PPE) na Linkoln koledžu u Oksfordu, gde je prvi put diplomirao 2001.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dok je još bio na univerzitetu, obavljao je praksu u sedištu konzervativne kampanje. Godine 2001. intervjuisan je sa svojim roditeljima za BBC-jev dokumentarni film Srednje klase: njihov uspon i širenje, tokom kojeg je primetio: „Imam prijatelje koji su aristokrate, imam prijatelje koji su iz više klase, imam prijatelje koji su iz radničke klase … pa, ne radnička klasa”. Godine 2006. stekao je MBA na Univerzitetu Stanford, gde je bio Fulbrajtov stipendista.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.