PUTINU JE OVAJ GRAD IZUZETNO VAŽAN: Spreman je da ga zbriše sa lica zemlje, stiglo dramatično UPOZORENJE!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

RAT U UKRAJINI

PUTINU JE OVAJ GRAD IZUZETNO VAŽAN: Spreman je da ga zbriše sa lica zemlje, stiglo dramatično UPOZORENJE!

Ukrajinske snage u ofanzivi na jugu fokusirale su se na Herson, glavni grad pokrajine koji je pod ruskom kontrolom od prvih dana invazije.

Objavljeno:

Rusi su zauzeli Herson na početku invazije na Ukrajinu, a Putinu je ovaj grad na jugu je Putinu strateški važan.

Ukrajinske snage u ofanzivi na jugu fokusirale su se na Herson, glavni grad pokrajine koji je pod ruskom kontrolom od prvih dana invazije.

Rusija je tokom jučerašnjeg dana navodno poručila svojim građanima u ukrajinskom gradu Hersonu da napuste svoje domove u što kraćem roku zbog ukrajinske ofanzive.

Zašto je Herson toliko važan?

Herson, koji je pre rata imao 280.000 stanovnika, jedina je regionalna prestonica koju su zauzele ruske snage. Grad i okolna područja pali su pod Moskvu u prvim danima rata dok su ruske trupe brzo napredovale severno od Krima, regiona koji je Kremlj anektirao 2014. godine.

Njegov gubitak je bio veliki udarac za Ukrajinu zbog njene lokacije na reci Dnjepar, blizu ušća u Crno more, i njene uloge kao glavnog industrijskog centra.

Herson se takođe nalazi na mestu sa koje se može prekinuti tok vode za piće od Dnjepra do Krima. Kijev je blokirao ove vitalne zalihe nakon aneksije, a Putin je ranije pomenuo važnost njihovog obnavljanja.

Tokom leta, ukrajinske trupe su pokrenule nemilosrdnu ofanzivu da povrate delove regiona, koji se takođe zove Herson i jedan je od četiri regiona koje je Rusija nelegalno pripojila posle lažnih referenduma prošlog meseca. Ukrajina je koristila raketne lansere HIMARS koje su isporučile SAD da bi više puta pogodila ključni most na Dnjepru u Hersonu i veliku branu uzvodno koja je takođe korišćena kao prelaz. Udari su primorali Rusiju da se osloni na pontone i trajekte, piše AP.

Ovo je prekinulo veze snabdevanja sa Hersonom i grupom ruskih snaga na zapadnoj obali Dnjepra. Nedostaci su se pogoršali nakon što je kamion bomba 8. oktobra razneo deo strateškog Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno sa Krimom, a koji je služio kao glavno središte snabdevanja ruskih snaga na jugu.

Kakav je bio odgovor Rusije?

Putin je okrivio ukrajinske vojne obaveštajne službe za napad na Krimski most i naredio bombardovanje energetske infrastrukture širom Ukrajine. Takođe je proglasio vanredno stanje u Hersonu i još tri pripojena regiona. Ali kako su ukrajinske snage gurale svoju ofanzivu na jugozapad duž Dnjepra, ruskim trupama je bilo sve teže da zaustave svoje napredovanje.

General Sergej Surovikin, novoimenovani ruski komandant u Ukrajini, čini se da priprema teren za moguće povlačenje iz Hersona, priznajući da je situacija u regionu "prilično teška” za Moskvu i napominjući da je tamo "borbena situacija” još uvek razvija.

Ruske vlasti, koje su prvobitno odbacile razgovor o evakuaciji grada, oštro su promenile retoriku ove nedelje, upozoravajući da bi Herson mogao da bude pod masovnim ukrajinskim granatiranjem i počele su da pozivaju stanovnike da se evakuišu - ali samo u oblasti pod ruskom kontrolom.

Vlasti su saopštile da je do subote otišlo oko 25.000 ljudi. Zvaničnici regionalne administracije koju je imenovala Moskva takođe su podneli ostavke, zajedno sa drugim državnim službenicima.

Moskva je upozorila da bi Ukrajina mogla da pokuša da napadne branu hidroelektrane Kahovka, oko 50 kilometara uzvodno, i da poplavi velika područja, uključujući i grad Herson. Ukrajina to negira i optužuje Rusiju da planira da digne branu u vazduh pre povlačenja kako bi izazvala katastrofalne poplave.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija već digla branu u vazduh i pozvao svetske lidere da kažu Kremlju da bi dizanje u vazduh "bilo jednako upotrebi oružja za masovno uništenje“.

1 / 6 Foto: Printscreen/Twitter/@sumlenny

Šta bi gubitak Hersona značio za Rusiju?

Povlačenje iz Hersona i drugih oblasti na zapadnoj obali Dnjepra uništilo bi ruske nade u ofanzivu prema zapadu prema Nikolajevu i Odesi, kako bi se odsekao pristup Ukrajini Crnom moru. To bi takođe omogućilo Moskvi da izgradi kopneni koridor do moldavskog separatističkog regiona Pridnjestrovlja, gde se nalazi velika ruska vojna baza.

"Gubitak Hersona pretvoriće sve te južnjačke snove o Kremlju u prah“, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov. "Herson je ključ za ceo južni region, što bi Ukrajini omogućilo da gađa ključne rute snabdevanja ruskih snaga. Rusi će pokušati da održe kontrolu nad njim svim sredstvima", dodao je on.

Za Ukrajinu bi zauzimanje Hersona postavilo scenu za povratak dela Zaporoške oblasti i drugih oblasti na jugu, i na kraju povratak Krimu. Ukrajina samo treba da sačeka dok Herson ne padne u njene ruke, jer se situacija sa snabdevanjem ruskih snaga iz dana u dan pogoršava“, rekao je Ždanov.

"Ukrajina se nada da će brzo udvostručiti broj američkih raketnih bacača HIMARS koji bi mogli da pogode ciljeve udaljene 80 kilometara sa neverovatnom preciznošću“, rekao je on.

Povratak kontrole nad Hersonom bi takođe značio da bi Kijev ponovo mogao da prekine snabdevanje Krima. "Posle deokupacije Hersona, Rusi će ponovo imati problema sa slatkom vodom na Krimu“, dodao je Ždanov.

"Ako Rusi napuste Herson, Kremlj će se suočiti sa novim talasom žestokih kritika“. Rekao je da bi Putin mogao podići ulog ako se suoči sa gubitkom Hersona.

"Rusi bi radije zbrisali Herson sa lica Zemlje nego da ga predaju Ukrajini“, rekao je Ždanov. Žele da pokažu da će ukrajinska kontraofanziva naići na oštar odgovor Kremlja, koji je region proglasio delom Rusije, i strašno je pomisliti kakav bi to mogao da bude odgovor“, dodao je Ždanov.

Volodimir Fesenko, šef nezavisnog istraživačkog centra Penta centar sa sedištem u Kijevu, primetio je da je kontrola nad Hersonskom regijom i drugim južnim oblastima velika nagrada za Rusiju i da bi gubitak tog regiona imao bolne posledice po Putina u zemlji i inostranstvu.

"Ako Rusi napuste Herson, Kremlj će se suočiti sa još jednim talasom žestokih kritika na račun vojne komande i vlade uopšte iz ultrapatriotskih krugova“, rekao je Fesenko i dodao da bi pad grada dodatno demoralisao oružane snage.

On je rekao i da će Kina i Indija, koje pomno prate ruske akcije u Ukrajini, pad Hersona videti kao znak slabosti Kremlja.

"Putin će se suočiti sa gubitkom ugleda ne samo unutar zemlje, već i u očima Kine, a to bi moglo biti posebno opasno za Kremlj“, rekao je Fesenko.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.