NOVE TENZIJE U PAKISTANU: Imran Kan izbačen iz izborne trke!
Imran Kan, Foto: EPA/RAHAT DAR

odlučeno

NOVE TENZIJE U PAKISTANU: Imran Kan izbačen iz izborne trke!

Odluka je, kako se navodi, doneta na osnovu toga što je Kan "davao lažne izjave" o prodaji poklona koje su mu dali lideri Saudijske Arabije i Dubaija dok je bio na dužnosti, što se po Ustavu, smatra prekršajem

Objavljeno:

Bivši premijer Pakistana Imran Kan dobio je zabranu obavljanja političke dužnosti na pet godina, odlučila je danas Izborna komisija, a ta odluka verovatno će doprineti porastu političkih tenzija u zemlji.

Predsednik komisije Sikandar Sultan Radža rekao je da je Kan diskvalifikovan zbog umeštanosti u "koruptivne radnje", prenosi CNN.

Imran Kan
foto: Profimedia

Odluka je, kako se navodi, doneta na osnovu toga što je Kan "davao lažne izjave" o prodaji poklona koje su mu dali lideri Saudijske Arabije i Dubaija dok je bio na dužnosti, što se po Ustavu, smatra prekršajem.

Ispred zgrade Izborne komisije u Islamabadu pojačano je prisustvo policije jer se očekuje protest Kanovih pristalica. U gradu i u Crvenoj zoni raspoređene su paravojne snage koje čuvaju vladine institucije, a taj deo grada zatvoren je za saobraćaj.

Na pres konferenciji odmah po objavljivanju odluke izborne komisije, lideri Kanove partije Pakistanski pokret za pravdu (PTI) poručili su da će se obratiti Višem sudu jer odluku smatraju pristrasnom.

Lider PTI Favad Šodri rekao je da je ovo označilo "početak revolucije" i pozvao pristalice da "izađu iz svojih domova na ulice da odbrane Ustav".

Odluka izborne komisije znači da Kan neće moći da učestvuje na sledećim opštim izborima 2023. godine. On je inače, smenjen u aprilu kada mu je izglasano nepoverenje.

Međutim, ovaj nekadašnji igrač kriketa koji je postao populistički lider i dalje ima veliku popularnost u zemlji.

Više puta je tvrdio da je njegova smena rezultat američke zavere protiv njega. Takođe je optužio sadašnjeg premijera Šehbaza Šarifa i vojsku da stoje iza toga.

Njegove tvrdnje naišle su na dobar prijem kod mlađe populacije čije nezavodoljstvo političkim i vojnim establišmentom raste zbog krize izazve većim troškovima života i antiameričkim raspoloženjem generalno.

Kanova popularnost dovela je nedavno do pobede njegove partije na regionalnim izborima, a on sam više puta je tražio prevremene parlamentarne izbore a najavio je i da će predvoditi pristalice u dugom maršu do Islamabada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.