Da li je Portoriko zreo da postane 51. američka država? (FOTO) (VIDEO)

REŠENJE FINANSIJSKE KRIZE

Da li je Portoriko zreo da postane 51. američka država? (FOTO) (VIDEO)

Karipsko ostrvo sa nešto više od 3.5 miliona stanovnika još od kraja pretprošlog veka vodi se kao američka teritorija, a sve su glasniji oni koji smatraju da bi američka zastava mogla da dobije još jednu zvezdicu
Objavljeno:

Izraz "51. država" ima i bukvalno i pežorativno značenje - u potonjem koristi se kao izraz koji opisuje nominalno nezavisnu državu pod prevelikim uticajem Vašingtona, a bukvalno opisuje američke teritorije koje nemaju formalno pravni status savezne države. Najveća među njima je Portoriko, karipsko ostrvo sa nešto više od 3.5 miliona stanovnika.

Portoriko je američki od 1898. godine posle rata u kome su Španci izgubili gotovo sve svoje prekookeanske kolonije. Portorikanci su 1917. Džonsovim aktom dobili pravo na američko državljanstvo. Mnogi su u toj odluci videli izraženu potrebu Amerike za vojnim ljudstvom u Prvom svetskom ratu.

Od 1948. do 1952. isticanje portorikanskih obeležja na ostrvu bilo je žigosano kao krivično delo. Iste godine održani su prvi izbori za guvernera ostrva.
Od 1952. i usvajanja Ustava uživa autonomiju, ali nije savezna država već komonvelt Portoriko. Već godinama je u velikoj finansijskoj krizi zbog izrazito velikog javnog duga koji se meri stotinama miliona milijardi.
Rešenje fiskalnih nedaća Portorika mnogi vide u pridruživanju američkoj uniji. Poslednji u nizu koji se izjasnio za tu opciju je jedan od republikanskih kandidata u trci za mesto na predsedničkim izborima Ben Karson.
Kao primere uspešnog inkorporiranja u SAD, zagovornici ovog rešenja rado pominju dve države sa najmanjim saveznim stažom - Aljasku i Havaje.
Obe su 1959. godine primljene u SAD kao savezne države i obe su pre pristupa imale finansijske teškoće, što odavno više nije slučaj.
Zbog velike krize, brojni Portorikanci beže sa ostrva u SAD u potrazi za boljim poslovnim prilikama.
U prestonici San Huanu često se protestuje zbog veoma loše zdravstvene zaštite portorikanske populacije.
Tri struje političkog mišljenja personifikovane su u tri glavne partije - jedna se zalaže za status kvo, druga za status savezne države, a treća za nezavisnost.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.