Valensa bio saradnik tajne policije pod pseudonimom Bolek!
Foto: Fonetap

mrlja u biografiji

Valensa bio saradnik tajne policije pod pseudonimom Bolek!

Kao novo pitanje koje veštačenje otvara je to koliko su Valensom kao šefom države zbog mrlje na biografiji mogli da upravljaju i manipulišu bivši komunisti i nakon pada režima
Objavljeno:

Nakon višemesečne istrage i obimnih veštačenja Poljski Institut pamćenja naroda objavio je da je legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, Leh Valensa, sedamdesetih godina kao mladi radnik bio tajni agent "Bolek", saradnik totalitarne tajne policije i da je njegov potpis na priznanicama da je primio novac za cinkarenje - pravi. Valensa tvrdi da su sve podmetnuti falsifikati.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ne nameravamo da eliminišemo Leha Valensu iz istorije. Menja se ocena Valense. Danas možemo da kažemo da nema nikakve sumnje da je sarađivao sa Službom bezbednosti (SB). To je definitivno zaključeno - rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi predsednik IPN-a Jaroslav Šarek.

TRAMP OTPUSTIO MINISTARKU PRAVDE! Optužio je za izdaju, jer nije poštovala UREDBU O MUSLIMANIMA!

Kao novo pitanje koje veštačenje otvara naveo je to koliko su Valensom kao šefom države zbog mrlje na biografiji mogli da upravljaju i manipulišu bivši komunisti i nakon pada režima.

- Možemo da postavimo novo pitanje: koliko je ta saradnja iz 1970-tih godina uticala na njegove dalje odluke kasnije - u prvih 16 meseci sindikata Solidarnost 1980-tih a takođe posle 1989. godine. To pitanje ostaje otvoreno - ukazao je Šarek.

Istoričari i veštaci grafolozi obavili su analizu dosijea donedavno misterioznog agenta "Boleka" o kome se već dugo šuškalo da to može biti Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir a posle pada komunista 1989. godine prvi slobodno izabrani predsednik Poljske.

foto: Fonetap

Dosije je otkriven 16. februara 2016. prilikom pretresa kuće pokojnog komunističkog ministra unutrašnjih poslova i šefa policije generala Česlava Kiščaka zajedno sa drugim dokumentima koje je na prodaju Institutu ponudila generalova udovica a tužilaštvo jednostavno zaplenilo.

Od aprila, kada je IPN omogućio uvid Valensi u celi dosije, istoričari i veštaci vodili su istragu da li je dosije namerno falsifikovan, kao i Valensin potpis, kako tvrdi Valensa, a danas je Andžej Pozorski iz IPN-a rekao da tragova falsikovanja nema.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.