UKRAJINSKI MUZIČAR PRONAĐEN MRTAV U SVOM DOMU: Iz Kijeva tvrde da su ga UBILI RUSI
ilustracija, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

javljeno je

UKRAJINSKI MUZIČAR PRONAĐEN MRTAV U SVOM DOMU: Iz Kijeva tvrde da su ga UBILI RUSI

Na koncertu 1. oktobra trebalo je da nastupi kamerni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent

Objavljeno:

Ruski vojnici ubili su ukrajinskog muzičara u njegovom domu nakon što je odbio da učestvuje u koncertu u okupiranom Hersonu, tvrdi ministarstvo kulture u Kijevu.

- Dirigent Jurij Kerpatenko odbio je da učestvuje na koncertu kojim su okupatori nameravali da demonstriraju takozvano "poboljšanje mirnog života" u Hersonu - navodi se u saopštenju ministarstva na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Na koncertu 1. oktobra trebalo je da nastupi kamerni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent, ali je on "kategorički odbio da sarađuje sa okupatorima", navodi se u saopštenju, prenosi Guardian.

Kerpatenko, koji je takođe bio glavni dirigent Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta Mikola Kuliš, do maja je objavljivao prkosne poruke na svojoj Fejsbuk stranici.

Regionalno tužilaštvo u Hersonu je pokrenulo zvaničnu istragu "na osnovu kršenja zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa namernim ubistvom". Članovi porodice izvan Hersona izgubili su kontakt sa dirigentom u septembru, navodi se.

Osuda ukrajinskih i međunarodnih umetnika bila je brza.

- Istorija Rusije koja nameće politiku "povinuj se ili umri" protiv umetnika nije ništa novo. Ima istoriju koja se proteže stotinama godina - rekla je finsko-ukrajinska dirigentkinja Dalija Stasevska.

- Znamo da ruski režim lovi aktiviste, novinare, umetnike, lidere zajednice i sve koji su spremni da se odupru okupaciji - rekla je nagrađivana ukrajinska spisateljica koja je postala istražiteljka ratnih zločina Viktorija Amelina.

Povukla je paralelu između Kerpatenka i Mikole Kuliša, ukrajinskog dramskog pisca po kome je nazvano pozorište u kome je dirigent radio.

- Kuliš je streljan 3. novembra 1937. u blizini Sandarmoha, sa još 289 ukrajinskih pisaca, umetnika i intelektualaca. Jurij Kerpatenko je upucan u svojoj kući u Hersonu u oktobru 2022 - rekla je ona.

Ruska strana se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi, a Telegraf nije mogao nezavisno da ih potvrdi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.