POLJSKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU: Veliki udarac za tim Moravjeckog u jeku krhkih odnosa Vlade sa EU!
Konrad Šimanski, Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

NEOČEKIVANO?

POLJSKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU: Veliki udarac za tim Moravjeckog u jeku krhkih odnosa Vlade sa EU!

Šimanski je novinarima rekao da su pokušajima da se reše glavne nesuglasice Poljske sa EU stale na put razne prepreke, kako u Poljskoj tako i u Briselu

Objavljeno: 07:30h

Poljski ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski podneo je danas ostavku u jeku krhkih odnosa Vlade u Varšavi sa Evropskom unijom i unutrašnjih tenzija, javlja AP.

Šimanski je novinarima rekao da su pokušajima da se reše glavne nesuglasice Poljske sa EU stale na put razne prepreke, kako u Poljskoj tako i u Briselu.

- Mislim da bi novo otvaranje, koje će biti u formi nove osobe, moglo da pomogne. Ubeđen sam da će moj naslednik imati isto iskustvo, profesionalizam i posvećenost, i da će nastaviti sa sledi politiku u skladu sa interesima Poljske u Evropskoj uniji - rekao je Šimanski.

EU, Evropska unija
foto: Profimedia

Šimanski, koji je bio na funkciji ministara za evropska pitanja od 2019. godine, rekao je da, iako se "vlade menjaju, Poljska je jedna zemlja" i dodao da političke promene ne bi trebalo da utiču na njene interese i položaj u Evropi.

Odlazak Konrada Šimanskog protumačen je kao slabljenje tima premijera Mateuša Moravjeckog koji pokušava da smiri tenzije unutar Vlade, izazvane energetskom krizom i rastućim troškovima života, navodi Asošiejted pres.

Mateuš Moravjecki
Mateuš Moravjeckifoto: Profimedia

Brisel je kritikovao poljsku desno orijentisanu Vladu najviše zbog nepoštovanja vladavine prava i demokratije, što je dovelo do zamrzavanja fondova EU za oporavak Poljske od pandemije korona virusa.

Predsednik Andžej Duda zvanično je prihvatio ostavku Šimanskog.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.