U NEDELJU POČINJE NAJVAŽNIJI KONGRES U KINI: Sve oči uprte u njih, evo šta će se desiti!
Ilustracija, Foto: Kineski radio Interancional

najmoćniji

U NEDELJU POČINJE NAJVAŽNIJI KONGRES U KINI: Sve oči uprte u njih, evo šta će se desiti!

Kongres partije najposećeniji partijski sastanak

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping planira da na predstojećem 20. Kongresu komunističke partije učvrsti svoju poziciju najmoćnijeg političara u zemlji. Prethodnih godina na ovim sastancima došlo je do pojednostavljenog prenosa vlasti, odnosno da najviši partijski lider nakon dva petogodišnja mandata preda štafetu pažljivo odabranom nasledniku.

Međutim, očekuje se da će Si Đinping ove godine napraviti presedan i da će uzeti treći mandat na mestu generalnog sekretara vladajuće komunističke stranke. Zato je godinama Kongres partije najposećeniji partijski sastanak, upravo jer na tom okupljanju javnost saznaje u kom će pravcu ići država narednih pet godina.

Šta je Kongres komunističke partije?

Nacionalni Kongres komunističke partije, kako glasi pun naziv ove manifestacije, počinje 16. oktobra i predstavlja okupljanje najviših partijskih funkcionera koji se održava na svakih pet godina. Na ovim sastancima prisutni diskutuju o novom lideru i dogovaraju se u kom pravcu će ići politika države.

Na ovim sastancima prisustvuje oko 2.300 pažljivo biranih članova partije iz cele države. Uglavnom su to najviši predstavnici kineskih provincija, vojni zvaničnici, predstavnici određenih profesija poput zanatlija i poljoprivrednika, kao i predstavnici industrije. Četvrtina prisutnih su žene, dok 11 odsto prisutnih čine predstavnici nacionalnih manjina.

1 / 3 Foto: Kineska medijska grupa

Sve u svemu, na Kongresu prisustvuje sam vrh jedne od najvećih političkih partija u svetu koja broji više od 96 miliona članova.

Komunistička stranka sastoji se iz tri kruga moći. Oko 400 članova partije su članovi elitnog Centralnog komiteta partije koji uključuje i 25 članova Politbiroa. U okviru Politbiroa postoji Stalni komitet koji predstavlja najmoćnije telo u Kini i u okviru njega se donose sve bitne odluke u državi.

Članovi Politbiroa su uglavnom muškarci koji po etničkoj pripadnosti pripadaju grupaciji Han, a u trenutni sastav ovog tela uključena je samo jedna žena.

Predstojeći nedeljni sastanak posvećen je komunističkoj partiji, najmoćnijoj organizaciji u zemlji. Iako ga mnogi poistovećuju sa klasičnim sastancima članova Vlade u nekoj državi, on to zapravo nije.

Očekuje se da će na predstojećem Kongresu Si Đinping biti izabran za generalnog sekretara partije, ali njemu tom prilikom neće biti potvrđen treći mandat sve do godišnjeg sastanka Parlamenta koji je zakazan za mart sledeće godine.

Kongres okuplja 2.300 pažljivo biranih članova partije Foto: Tanjug/AP

Kako se bira najviše rukovodstvo?

Na predstojećem Kongresu biraće se i najviše rukovodstvo komunističke stranke. Ovo je u suštini više formalnost, nego pravi izborni proces. Veruje se da je odluka o tome ko će biti u rukovodstvu doneta još mnogo pre samog Kongresa, na sastancima najviše elite koji su zatvoreni za javnost.

Tokom Kongresa prisutni će glasati za članove Centralnog komiteta, koje predstavlja glavno partijsko rukovodstvo koje čini 200 članova i još 200 alternativnih članova. Oni se redovno sastaju i njihov zadatak je takođe da formalno biraju članove Politbiroa.

Odmah nakon završetka Kongresa, Centralni komitet se sastaje na svojoj prvoj plenarnoj sednici, gde se biraju članovi Politbiroa i Stalnog komiteta.

Analitičari veruju da su ljudi na ovim pozicijama već unapred dogovoreni tokom pregovora između stranačkih funkcionera i vladajuće elite. Oni takođe smatraju da je pred ovaj sastanak Si već eliminisao svoje potencijalne rivale i ugušio moć prethodnih lidera za koje se u prošlosti smatralo da igraju veliku ulogu u donošenju odluka.

Kada ćemo znati ko je izabran?

Nakon što ih izabere Centralni komitet, novi vrh Partije će po unapred utvrđenom redu ući u Veliku salu naroda u Pekingu, hodajući po stepenu važnosti.

Kao i 2017. godine, očekuje se da će Si uvesti prisutne u prostoriju kao novopotvrđeni generalni sekretar i predstaviti ostale članove novog Stalnog komiteta, a ceo događaj prenosiće nacionalna televizija.

Analitičari će čekati da vide koliko je članova Stalnog komiteta izabrano i ko su oni, kako bi pokušali da pretpostave da li Si ima apsolutnu moć ili je napravio ustupke. Oni će takođe tražiti potencijalnog naslednika, što bi moglo da nagovesti koliko dugo Si namerava da vlada.

Očekuje se da će SI biti ponovo izabran za Generalnog sekretara stranke Foto: Tanjug/AP

Zašto se ovaj Kongres razlikuje od onih u prošlosti?

Više od dve decenije na svakom drugom Kongresu se postavlja novi generalni sekretar.

Ali od poslednjeg Kongresa 2017. godine, Si je nagovestio planove da se čvrsto uhvati u koštac sa svim aspektima onoga što se smatra "trojstvom moći u Kini"- preuzeće kontrolu nad partijom, državom i vojskom.

Kao prvo, na prošlom Kongresu Si Đinping je prekinuo tradiciju i nije naveo potencijalnog naslednika.

Zatim, mesecima kasnije, kinesko zakonodavstvo je eliminisalo ograničenja mandata za predsednika Kine. Ovo je široko viđeno kao omogućavanje Siju da preuzme treći mandat na mestu šefa države, istovremeno zadržavajući kontrolu nad strankom, gde se zapravo i nalazi prava moć.

Iako ne postoje formalna ograničenja mandata za generalnog sekretara, ukoliko Si ostane na ovoj poziciji on će takođe prekršiti još jedno nepisano pravilo koje se odnosi na starosnu granicu. Do sada je bio pravilo da oni koji imaju 68 i više godina odlaze u penziju.

Si koji sada ima 69 godina, bi prekršio ovu tradiciju ukoliko ostane na vlasti. Ono što je manje jasno jeste da li će nastojati da drugim saveznicima u Politbirou takođe omogući ovaj izuzetak ili će možda sniziti starosnu granicu za odlazak u penziju za ove članove kako bi eliminisao postojeće funkcionere.

Koje promene možemo da očekujemo?

Kongres počinje čitanjem izveštaja generalnog sekretara stranke o postignućima države u prethonih pet godina. Analitičari očekuju da će bitno mesto u ovom izveštaju zauzeti predstavljanje rezultata nulte kovid strategije koja se odnosi na borbu sa pandemijom korona virusa.

Očekuje se da će biti reči i o ekonomskim izazovima, kao i o planovima za ujedinjene sa Tajvanom. Takođe, analitičari smatraju da će Si ojačati svoje nasleđe kroz amandmane na Pravilnik o partiji, što se redovno dešava na ovakvim okupljanjima.

U septembru članovi Politbiroa su razgovarali o ovim promenama na zajedničkom sastanku, saopštilo je rukovodstvo stranke, ali nisu iznosili više detalja.

Tokom Kongresa 2017. godine Si je postao drugi predsednik komunističke partije posle osnivača stranke Mao Cedunga, čija je ideologija dodata u Pravilnik stranke dok je još bio na vlasti. Analitičari veruju da će Si na predstojećem sastanku želeti da dodatno učvrsti svoju ideologiju.

Na kraju, očekuje se da će svi ovi aspekti biti pokazatelji koliko je snažna podrška Siju dok potencijalno planira da započne svoj treći mandat.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.