SPALILA HIDŽAB I MAHALA NJIME PRE SMRTI: Snimak tinejdžerke nastao nekoliko sati pre nego što je UMRLA! (VIDEO)
Nika Šakarami, Foto: Printscreen/TikTok/gghamari

tuga

SPALILA HIDŽAB I MAHALA NJIME PRE SMRTI: Snimak tinejdžerke nastao nekoliko sati pre nego što je UMRLA! (VIDEO)

Masa oko nje čuje se kako uzvikuje "smrt diktatoru", misleći na vrhovnog lidera Ajatolaha Alija Hamneja

Objavljeno:

Snimci objavljeni onlajn prikazuju tinejdžerku iz Irana koja protestuje nekoliko sati pre smrti, rekla je njena majka za BBC Persian.

Nika Šakarami (16) snimljena je kako stoji na kontejneru i pali svoju maramu 20. septembra u Teheranu, dok drugi uzvukuju slogane protiv Islamske republike.

Kasnije je nestala nakon što je rekla prijatelju da je juri policija, prenosi BBC.

Na snimku se vidi kako devojka obučena u crno stoji na kontejneru na ulici i maše zapaljenim hidžabom. Masa oko nje čuje se kako uzvikuje "smrt diktatoru", misleći na vrhovnog lidera Ajatolaha Alija Hamneja, koji daju poslednju reč na sva državna pitanja. Drugi snimak pokazuje istu scenu iz drugog ugla.

Nasrin Šakarami, majka devojke, potvrdila je za BBC Persian da se na ovim snimcima nalazi njena ćerka.

- Kao i Nika, i ja sam bila protiv obaveznog nošenja hidžaba otkako sam bila dete. Moja generacija nije bila dovoljno hrabra da protestuje. Ljudi mojih godina prihvatili su godine potiskivanja i ponižavanja, ali moja ćerka je protestovala i imala je svako pravo na to - rekla je majka.

Nasrin je takođe negirala da se njena ćerka nalazi na snimku nadzorne kamere, koji su objavili zvaničnici kako bi potkrepili svoje tvrdnje da njena smrt nije povezana sa protestima tog dana.

Šakarami je optužila bezbednosne snage da su ubili njenu ćerku, dok zvaničnici tvrde da je umrla nakon što je bačena sa zgrade koja je bila u izgradnji, verovatno od strane radnika.

Prošle nedelje iranska državna televizija emitovala je blurovani snimak na kojem se vidi tinejdžerka ili žena koju su identifikovali kao Niku, kako hoda kroz prolaz i ulazi u zgradu.

Međutim, Šakarami je rekla u ponedeljak za BBC Persian da osoba na snimku nije njena ćerka. Još jedan izvor blizak porodici rekao je da osoba sa snimka ne hoda kao Nika.

Nikina porodica je rekla da je locirala njeno telo u mrtvačnici 10 dana nakon što je nestala, a da su im nadležni dozvolili samo da vide njeno lice na par sekundi kako bi je identifikovali.

Nikina tetka Ataš rekla je da joj je Revolucionarna garda rejla da je Nika bila kod njih u pritvoru pet dana i da su je predali zatvorskim vlastima.

Šakarami je rekla da je Nika nestala nekoliko sati nakon što je bila na protestu, koji je zabeležen u snimcima koji kruže mrežama proteklih dana.

Nika nije jedina mlada demonstantkinja koja je umrla tokom protetesta.

Porodica Hadis Nadžafi (22) rekla je da su je bezbednosne snage upucale dok je protestovala 21. septembra.

Još jedna devojka Sarina Esmailzadeh (16) umrla je nakon što je navodno pretučena od strane vlasti na protestima 23, septembra, prenosi Amnesty International.

Iransko društvo za zaštitu prava deteta saopštilo je u ponedeljak da je tokom protesta ubijeno ukupno 28 dece.

Mnoga druga deca su uhapšena i držana su u pritvorskim centrima, saopštila je grupa.

Protesti su izbili nakon smrti Mahse Amini (22), koju je pritvorila policija za moral zbog navodnog kršenja strogog islamskog zakona o hidžabu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.