OTVORILI GRANICE POSLE 2 GODINE I ODMAH NASTALI PROBLEMI: Misle da se neće oporaviti pre 2025. GODINE
Aerodrom, Foto: EPA/ERDEM SAHIN

težak oporavak

OTVORILI GRANICE POSLE 2 GODINE I ODMAH NASTALI PROBLEMI: Misle da se neće oporaviti pre 2025. GODINE

Premijer Fumio Kišida računa na to da će turizam pomoći u osnaživanju privrede i imati koristi nakon pada jena na najniži nivo u 24 godine

Objavljeno:

U utorak je Japan ponovno uveo bezvizni režim za desetak zemalja, čime su ukinute neke od najstrožih graničnih kontrola na svetu. Japan je takođe ukinuo ograničenje od 50.000 osoba i ukinuo zahtev da turisti putuju u sklopu turističkih grupa.

Premijer Fumio Kišida računa na to da će turizam pomoći u osnaživanju privrede i imati koristi nakon pada jena na najniži nivo u 24 godine.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/South China Morning Post

Nešto više od pola miliona posetilaca došlo je u Japan do sada u 2022. godini, u poređenju sa rekordnih 31,8 miliona u 2019. godini. Nacionalni prevoznik Japan Airlines Co utrostručio je rezervacije za dolazak u zemlju od najave popuštanja granice, rekao je predsednik kompanije Yuji Akasaka.

Ipak, smatra da se potražnja za međunarodnim putovanjima neće u potpunosti oporaviti pre otprilike 2025. godine.

"Ne mislim da će doći do iznenadnog povratka kao pre pandemije", rekao je Sawato Shindo, predsednik "Amina Collection Co", lanca za suvenire.

Još jedna briga da li će posetioci iz inostranstva nositi maske za lice i pridržavati se drugih uobičajenih mera u Japanu.

Vlada je u petak odobrila promenu hotelskih propisa kako bi mogli da odbiju goste koji ne poštuju mere.

(Espreso / Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.