Austrija objavila prve rezultate izbora
Austrija, Foto: Profimedia

zna se?

Austrija objavila prve rezultate izbora

Ostali kandidati su nezavisni kandidati koji su prikupili dovoljan broj od 6.000 potpisa podrške

Objavljeno: 17:40h

Prema prvim preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Austriji, sa 57,4 odsto glasačkih mesta, Aleksander Van der Belen pobedio u prvom krugu sa 54,6 odsto glasova.

U Austriji su jutros u šest sati, kada su otvorena prva birališta, počeli predsednički izbori, na kojima pravo glasa ima više od 6,3 miliona građana starijih od 16 godina.

Prva izborna mesta u šest sati otvorena su u mestima Euratsfeld i Vinernojštat, kao i Pfundsu. Nekolicina biračkih mesta otvorilo je pola sata kasnije, da bi većina otvorila vrata između sedam i osam sati.

Austrija
foto: Profimedia

U okviru privremenih rezultata koji su objavljeni nešto posle 17 sati nisu obuhvaćeni glasovi poslati poštom, pošto se 15 odsto glasača odlučilo za tu vrstu glasanja, a preliminarne rezultate će objaviti oko 20 časova ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

Podsetimo, Van der Belen je u izbornu trku ušao kao nestranački kandidat, koji uživa podršku Zelenih, čiji je nekada bio lider, i neposredno od Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i NEOS-a.

Vladajuća Narodna partija (OVP) nije želela da učestvuje sa sopstvenim kandidatom na predsedničkim izborima, jer je nepisano pravilo da aktuelni predsednik osvaja drugi mandat.

Samo je, od većih partija, Slobodarska stranka (FPO) odlučila da uđe sa svojim kandidatom u izbornu trku, a to je učinila kandidujući dugogodišnjeg poslanika Valtera Rozenkranca.

Ostali kandidati su nezavisni kandidati koji su prikupili dovoljan broj od 6.000 potpisa podrške.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.