ZELENSKI SE OBRATIO CETINJANIMA: Ovaj put stvarno nije štedeo (FOTO, VIDEO)
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

obraćanje

ZELENSKI SE OBRATIO CETINJANIMA: Ovaj put stvarno nije štedeo (FOTO, VIDEO)

Prema njegovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine samo je nagoveštaj onoga što može čekati bilo koju državu u drugim delovima sveta do kojih može doći taj “agresor"

Objavljeno:

Rusija ne preti jednoj državi, već svima, poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski Cetinjanima, dodajući da su sankcije Rusiji obavezne i da treba da se redovno pojačavaju kako država agresor ne bi imala vremena da se prilagodi.

On se obratio građanima Cetinja u znak zahvalnosti za podršku koju pružaju Ukrajini od početka ruske agresije, a prenos obraćanja upriličen je na Dvorskom trgu.

Zelenski poručio da je "sigurnost ključno pitanje našeg vremena, i da sve zavisi od toga kakav odgovor mi sada ponudimo".

- Od toga ne zavise samo naše državne institucije, naš suverenitet, granice i politički sistem. Bukvalno se radi o životu. O miru za sve nas - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine samo je nagoveštaj onoga što može čekati bilo koju državu u drugim delovima sveta do kojih može doći taj “agresor".

- I ja sam zahvalan svima koji razumeju značaj ruske agresije i ko nam pomaže - kao što pomaže sebi - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je kazao da se, analizirajući elemente ruskog rata protiv naše države i konkretne korake agresora, može izvući zaključak tome koji su oblici i metode zaštite potrebni radi sigurnosti.

Kako je istakao, prvi je jedinstvo jer se Rusija toga plaši.

- Zato se jako trudi da ga razbije. Ali mi samo jačamo naše jedinstvo. I zato nas Rusija ne može osvojiti. Ni Ukrajinu, ni Crnu Goru, ni bilo koju drugu državu slobodnog sveta. Tamo gde se postigne pravo jedinstvo, tamo će biti mira. Tako će mir stići i kod nas - rekao je Zelenski.

On je naveo da sadašnji lideri Rusije imaju opsesivnu želju da razbiju načelo demokratske promene vlasti u svim državama prema kojima imaju agresivne ambicije.

- Sve evropske države moraju razrušiti sve ruske mreže uticaja. Da ne bi došlo do širenja dezinformacija, korupcije i kriminalne politike. To nije ništa manje važno za Balkan nego za naš dio Evrope - kazao je Zelenski.

On smatra da Rusija ne preti jednoj državi, već svima.

- Dakle, svi bi trebali postići potpunu nezavisnost od Rusije, kako ona ne bi mogla pretvoriti zavisnost od nje u okove: ekonomsku zavisnost, energetsku zavisnost, političku zavisnost - bilo koju - kazao je Zelenski.

On je naglasio da su dugi niz godina šef Rusije i njegova pratnja prolazili nekažnjivo.

- Uništili su demokratiju u svojoj zemlji. I počeli su da uništavaju sve oko Rusije. Navikli su da kradu i uzimaju šta im se sviđa i da kupuju one koji su trebali od njih štititi nacionalne interese ove ili one države - rekao je Zelenski, prenose podgoričke "Vijesti".

Kako je dodao, počeli su rat protiv Ukrajine 2014. jer su smatrali da za to neće biti kažnjeni.

- Oni su 24. februara izvršili invaziju na Ukrajinu u punom obimu, jer ne veruju da će ih svet moći pozvati na odgovornost ne samo za zločin agresije na suverenu državu, već za bilo koji zločin koji se može zamisliti - kazao je Zelenski.

Moraju se, smatra on, ojačati savezi i saradnje, i osloboditi svake vrste zavisnosti od Rusije.

Zelenski je istakao da su sankcije Rusiji obavezne.

- Ne treba samo da deluju, već da se redovno pojačavaju kako država agresor ne bi imala vremena da se prilagodi - istakao je Zelenski.

Kako je rekao, zahvalan je svima koji podržavaju takvu politiku. Zelenski je kazao da ne sumnja u pobedu Ukrajine.

- Možemo vratiti mir i slobodu celoj ukrajinskoj teritoriji. To dokazuju uspesi naših vojnika na prvoj liniji fronta - naglasio je Zelenski.

Kako je rekao, želeo bi da može da kaže da ne sumnja u potpunu bezbednost Evrope i svakog naroda nakon ovog rata.

- Ovo je takođe moguće. Znamo prave odgovore na ključno pitanje našeg vremena i zato mira će biti - zaključio je Zelenski.

(Espreso / Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.