SPORAZUM O ANEKSIJI 4 UKRAJINSKE TERITORIJE: Objavljena dokumenta, evo šta piše!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pakao

SPORAZUM O ANEKSIJI 4 UKRAJINSKE TERITORIJE: Objavljena dokumenta, evo šta piše!

U sporazumima se navodi da "granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, koje se nalaze u blizini teritorije drugih zemalja, predstavljaju državnu granicu Rusije"

Objavljeno:

Objavljeni su sporazumi sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, kao i oblastima Herson i Zaporožje o njihovom "prijemu u Rusiju i formiranju novih subjekata Federacije". Dokumenta su potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i regionalni lideri u Kremlju 30. septembra. Ustavni sud ih je 2. oktobra utvrdio u skladu sa Osnovnim zakonom zemlje.

U sporazumima se navodi da "granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, koje se nalaze u blizini teritorije drugih zemalja, predstavljaju državnu granicu Rusije".

Do 1. januara 2026. godine, "sva četiri nova subjekta imaju tranzicioni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka".

Takođe, pre ovog vremena, trebalo bi da se reše pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.

1 / 6 Foto: Ron Haviv

"Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u Rusiju. Istovremeno, normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije. Zvanični dokumenti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili do usvajanja relevantnih ruskih pravnih akata", piše u dokumentima, prenosi RIA.

Dalje se navodi da vlade DNR i LNR nastavie sa radom do formiranja novih kancelarija privremenih šefova republika, dok "vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju privremene guvernere u skladu sa ruskim zakonom".

Kako navodi RIA, objavljeni sporazumi se privremeno primenjuju od dana potpisivanja i stupaju na snagu danom ratifikacije.

Očekuje se da će Državna duma danas održati sastanak radi ratifikacije sporazuma, a obavezno razmatranje sporazuma od strane Saveta Federacije zakazano je za utorak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.