OD DREVNE TROJE, PREKO GALIPOLJA DO TURSKE SVADBE: Sedeli smo gde i Aristotel i slušali "Jovano, Jovanke" (VIDEO)
Galipolje, Foto: Espreso

2. deo priče o Čanakaleu

OD DREVNE TROJE, PREKO GALIPOLJA DO TURSKE SVADBE: Sedeli smo gde i Aristotel i slušali "Jovano, Jovanke" (VIDEO)

Grad Čanakale se nalazi na južnoj azijskom obali Dardanela, na oko četiri sata vožnje od Istanbula. Nekada je bio poznat pod imenom Kale-I Sultaniye, dok su ga Grci nazivali Dardaneli

Objavljeno:
Marina Letić

Put u Čanakale 2. deo

Obilazeći ostatke drevne Troje, put nas je naveo na seoce čiji su stanovnici baš u tom trenutku proslavljali venčanje mladog para. Dočekali su nas trubači i svadbeni performans rodbine mladenaca koji su igrali i bacali pare na muziku.

Veselje je nastavljeno, gde drugo ,nego ispod šatora uz iće, piće i prepoznatljiv turski melos.

Domaćini su nas ugostili kao prave svatove i ponudili rakiju i turski pilav od piletine i pirinča koji se tradicionalno služi na svadbama.

Kuvar priprema pilav na turski način
Kuvar priprema pilav na turski načinfoto: Espreso

Galipolje- Bitka kod Čanakalea

„Stoj putniče“ Zemlja kojom gaziš, Svedočila je, jednom, kraju čitave ere“

Datum 15.3.1915 postao je simbol ovog grada i najkrvavije bitke u Prvom svetskom ratu.

Posetioci Čanakalea primetiće taj datum gotovo na svakom koraku, a odgovor na pitanje šta on predstavlja dobili smo još u osnovnoj školi na časovima istorije. Ko nije zapamtio, može da se podseti na Guglu, a ovo je kratki uvod u dugačku priču iza ovih brojki.

Ovaj čuveni boj u Evropi je poznat i kao Bitka na Galipolju. Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mesto u Turskoj, pa i istoriji svih muslimanskih naroda ovoga dela sveta.

Spomen kompleks Galipolje
Spomen kompleks Galipoljefoto: Espreso

Za Turke, Galipolje je mesto gde su uspeli da se odbrane od napada Saveznika, tj. Britanskog carstva (Velike Britanije pojačane Australijancima i Novozelanđanima) i Francuske. Naime, Saveznici su pokušali da se, osvajanjem Galipolja, domognu Istanbula, i da time naprave veliki strateški korak u daljem ratovanju sa Centralnim silama.

Mezarje
Mezarjefoto: Espreso

Plan im je osujećen , a tokom skoro jednogodišnjeg ratovanja poginulo je više od 100.000 vojnika. Domaću vojsku u predvodio je Mustafa Kemal, kasnije poznat kao Mustafa Kemal Ataturk, otac Turske kojoj je, kako se smatra, baš ova bitka na Galipolju udarila temelje.

Spomenik vojnicima i Ataturku
Spomenik vojnicima i Ataturkufoto: Espreso

U znak sećanja na poginule borce podignut je grandiozni spomenik.

Spomenik na Galipolju
Spomenik na Galipoljufoto: Espreso

Asos - gradić kojim je hodio čuveni filozof

U Čanakaleu važi pravilo: "Svuda pođi, na istoriju ćeš naići".

To se odnosi i na mali istorijski grad, odnosno selo Asos kojim je hodio grčki filosof Aristotel.

Tokom Plinija Starijeg (1. vek) grad je nosio ime Apolonija. Po napuštanju Platonove Akademije u Atini, Aristotel otišao je u Asos, gde ga je dočekao kralj Hermija, i otvorio akademiju u ovom gradu.

Aristotel se oženio Pitijom, usvojenom Hermijinom ćerkom. Na akademiji u Asosu, Aristotel je postao šef grupe filozofa i zajedno sa njima je izvršio inovativna zapažanja o zoologiji i biologiji. Kada je Ahemenidsko carstvo napalo Asos, kralj Hermija je uhvaćen i ubijen. Aristotel je pobegao u Antičku Makedoniju, kojom je vladao njegov prijatelj Filip II Makedonski. Tamo je podučavao Filipovog sina Aleksandra Velikog.

Na ulazu u Asos nalazi se savremena Aristotelova statua, od 2017. ovaj gradić upisan je na okvirnu listu mesta svetske baštine u Turskoj.

Osim istorije, Asos nudi i jedinstveno turističko iskustvo. Hoteli, pansioni i restorani uz obalu , šljunčana plaža i pogled na susednu Grčku učinili su ga interesantnom atrakcijom za turiste iz celog sveta.

1 / 9 Foto: Espreso

U ponudi su obilasci brodom i obilazak samog zaseoka. Iako je uski put do zaseoka strm, na morskoj obali struje automobili i minibusevi.

U pozorištu iz 3.veka p.n.e slušali smo Jovano, Jovanke

Na Akropolju 238 metara nadmorske visine nalaze se ostaci dorskog hrama Atine, koji datiraju iz 530. pre nove ere. Preostalo je šest od prvobitnih 38 stubova.

Južnije prema obali Egejskog mora nalazi se pozorište iz trećeg veka pre nove ere izgrađeno za 5000 gledalaca.

Pozorište na Asosu
Pozorište na Asosufoto: Espreso

Upravo tu je priređen spektakularan koncert Allegra ansambla koji je izodio pesme na turskom, italijanskom, engleskom, francuskom, bugarskom i makedonskom jeziku.

Čanakale
foto: Espreso

Tako se usred drevnog Asosa začula makedonska narodna pesma Jovano, Jovanke:

Ovu kratku priču o dugoj istoriji i bogatoj turističkoj ponudi turskog grada Čanakalea završićemo rečima Aristotela koji je hodio po Aososu, istim putevima kao i mi:

Sreća je smisao i svrha života, ceo cilj i kraj ljudskog postojanja.

Ako vaš cilj bude obilazak Turske, obavezno svratite u Čanakale. Ovde ćete sreću sigurno pronaći i ispuniti glavnu svrhu putovanja - obogatićete životno iskustvo i doživeti nezaboravne trenutke.

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.