KINA JE UPRAVO IZNELA TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN AMERIKE: Kažu da postoje dokazi, evo i KAKVI
ilustracija, Foto: Kineski radio Internacional

ŠOK

KINA JE UPRAVO IZNELA TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN AMERIKE: Kažu da postoje dokazi, evo i KAKVI

Vang je rekao da je ovo treći izveštaj o istrazi koji je relevantna kineska institucija objavila ovog meseca

Objavljeno: 17:44h

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da dokazi pokazuju da su Sjedinjene Države najveća pretnja globalnoj sajber bezbednosti i pozvao na zajedničke napore protiv američkog kršenja sajber suvereniteta i međunarodnih pravila.

Kako prenosi Sinhua, Vang je to rekao na redovnom brifingu za novinare u sredu, zamoljen da prokomentariše novi izveštaj o istrazi o sajber napadima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je u utorak objavio kineski Nacionalni centar za hitno reagovanje na kompjuterske viruse.

U izveštaju je detaljno opisano kako je Kancelarija NSA za operacije prilagođenog pristupa (TAO) kontrolisala ključne infrastrukturne objekte u Kini i infiltrirala se u internu mrežu kineskog Severozapadnog politehničkog univerziteta koristeći servere u zemljama kao što su Holandija i Danska za hostovanje sajber oružja putem napada preko Japana, Nemačke, Republike Koreje i drugih zemalja. To je omogućilo TAO-u da ukrade osetljive podatke i informacije o ljudima sa osetljivim identitetima.

1 / 4 Foto: Profimedia

SAD su takođe tajno kontrolisale telekom operatere u najmanje 80 zemalja i sprovodile neselektivno prisluškivanje globalnih korisnika telekomunikacija, navodi se u izveštaju.

Vang je rekao da je ovo treći izveštaj o istrazi koji je relevantna kineska institucija objavila ovog meseca o zlonamernim sajber napadima NSA na Kineski severozapadni politehnički univerzitet.

Prema Vangovim rečima, Kina je poslednjih nedelja zahtevala objašnjenje od SAD i tražila od njih da odmah prekinu nezakonitu akciju raznim kanalima. Do sada se, međutim, SAD nisu oglasile.

SAD nisu mogle biti bombastičnije i motivisanije kada su propagirale laži o ‘kineskim hakerima’, ali su namerno odlučile da budu slepe i nijeme pred čvrstim dokazima koje je prikupila kineska institucija. Šta tačno SAD kriju od sveta?“, navodi se.

Napominjući da su SAD dugo bile poznate kao „imperija hakovanja i šampion krađe tajni“, Vange je rekao da su sa svojom apsolutnom dominacijom u oblasti internet tehnologije, SAD vršile neselektivnu sajber kontrolu i krađu na globalnom nivou da bi za sebe izvukle političku, vojnu, diplomatsku i komercijalnu korist.

Praksa maltretiranja u sajber prostoru SAD postala je sve veći veća briga koju deli međunarodna zajednica, dodao je Vang.

„Postoji dovoljno dokaza da su SAD bez sumnje najveća pretnja globalnoj sajber bezbednosti“, rekao je Vang, pozivajući zemlje da se ujedine, suprotstave američkom hegemonističkom činu koji je oštetio sajber suverenitet i međunarodna pravila i da zajedno rade na stvaranju mirnog, sigurnog, otvorenog i kooperativnog sajber prostora, prenosi Sinhua.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.