ZBOG VIŠESTRUKIH KRIZA KOJE SE PREKLAPAJU SVET KLIZI U RECESIJU: Šefica Svetske trgovinske organizacije POTVRDILA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

svet u krizi? Klizimo u recesiju

ZBOG VIŠESTRUKIH KRIZA KOJE SE PREKLAPAJU SVET KLIZI U RECESIJU: Šefica Svetske trgovinske organizacije POTVRDILA!

Krize kao što su porast cena hrane, rastući troškovi života i energetska kriza, prvo izazvane pandemijom kovida 19, a zatim pogoršane sukobom Rusije i Ukrajine, postepeno dovode do toga

Objavljeno:

Svet klizi u recesiju zbog višestrukih kriza koje se preklapaju, izjavila je u utorak šefica Svetske trgovinske organizacije.

Govoreći na otvaranju godišnjeg javnog foruma STO u Ženevi, Ngozi Okondžo-Ivela napomenula je da su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond smanjili svoje prognoze globalnog rasta i da trgovinski pokazatelji „ne izgledaju previše dobro“.

Krize kao što su porast cena hrane, rastući troškovi života i energetska kriza, prvo izazvane pandemijom kovida 19, a zatim pogoršane sukobom Rusije i Ukrajine, stvorile su uslove za globalnu recesiju.

- Mislim da je to globalna recesija. To je ono u šta mislim da idemo. Ali u isto vreme moramo da počnemo da razmišljamo o oporavku. Moramo da obnovimo rast - ​​rekla je Okondžo-Ivela.

1 / 3 Foto: AP, Društvene mreže, Printscreen, Profimedia

Bivša nigerijska ministarka finansija i spoljnih poslova naglasila je da će, pošto ovi šokovi „pogađaju zemlje u isto vreme“, biti potrebne radikalne politike za oživljavanje rasta.

- Centralne banke zapravo nemaju previše izbora osim da pooštre i povećaju kamatne stope - rekla je ona, priznajući da će posledice na tržišta u razvoju i zemlje u razvoju biti „prilično ozbiljne“.

Šefica STO je takođe pozvala centralne banke da utvrde razloge za inflatornu krizu, dodajući da su njene glavne brige obezbeđivanje sigurnosti hrane i pristup energentima.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.