DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI ISPUPČENJE NA DNU VINSKE FLAŠE? Odgovor će vas zaprepastiti (VIDEO)
Foto: Printscreen

VINSKA FLAŠA

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI ISPUPČENJE NA DNU VINSKE FLAŠE? Odgovor će vas zaprepastiti (VIDEO)

Kada su počele da se proizvode staklene boce za vino, bilo je gotovo nemoguće napraviti flašu sa ravnim dnom

Objavljeno:

Većina ljudi je primetila da vinske flaše imaju udubljenje na dnu, ali im je uglavnom nepoznato koliko su one važne i zašto uopšte postoje. Ukoliko ste se kojim slučajem pitali, evo nekoliko verzija odgovora!

Kada su počele da se proizvode staklene boce za vino, bilo je gotovo nemoguće napraviti flašu sa ravnim dnom. Da bi pakovanje omiljenog pića bilo stabilno, proizvođači su smislili da naprave udubljenje na dnu, što smanjuje staklenu površinu koja treba da se izravna, kaže jedna od verzija. Ubrzo su i ostale flaše počele da se proizvode po istom principu, pa je flaša sa udubljenjem na dnu postala neka vrsta svetske tradicije.

Prema drugima, udubljenje na dnu flaše omogućava da se vinski talog slegne po ivicama baze, što stvara manju verovatnoću da se nađe u vašoj čaši. Nesumnjivo je da niko ne voli zamućeno vino.

Ovako napravljeno postolje boce, kažu neki, važno je i za penušava vina, pogotovo ako vam je stalo da ih otvorite na spektakularan način. Da bi šampanjac "eksplodirao", udubljenje na dnu flaše je potrebno, jer upravo ono stvara talase i veći pritisak kad promućkate sadržaj.

Neki umešniji konobari ova udubljenja koriste da bi mogli da ponesu više flaša istovremeno i da na atraktivan način sipaju vino, ali Jutjuber Kris Čislet smatra da ni ovo nije pravi razlog za njihovo postojanje.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za postojanje udubljenja jeste da bi se spasili stolovi na kojima se vino služi. Mnoge flaše imaju ispupčeni izliveni znak na dnu, pa ukoliko ne bi bilo udubljenja, flaša bi oštetila sto kada se pomera po njemu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.