Saradnja Srbije i Kine kroz 10 godina je postala nebo i zemlja
Foto: Promo

KINA

Saradnja Srbije i Kine kroz 10 godina je postala nebo i zemlja

Tektonske promene se dešavaju u svetu

Objavljeno:

U prostorijama Instituta za međunarodnu politiku i privredu održan je 26. septembra forum na temu “Doprinos Pojasa i puta unapređenju međunarodnih odnosa Kine i Srbije”.

Branislav Đorđević, direktor Instituta otvorio je forum stavljajući u fokus budući kongres Komunističke partije Kine.

“Tektonske promene se dešavaju u svetu. Videćemo kakav će biti doprinos Kine u toj novoj situaciji, a sve se očekuje od novog Kongresa Komunističke partije Kine, koji počinje 16. oktobra. Svet sada iščekuje rezultate Kongresa, jer će to kreirati naveliko budućnost čovečanstva i kako će se dalje razvijati ova situacija”, rekao je Đorđević.

Zajednička realizacija inicijative Pojas i put doprinela je da veze Srbije i Kine postanu čvrste i iskrene, izjavio je danas u Beogradu direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Nedeljko Tenjović.

"Za Srbiju je značilo da ostvari brojne ekonomske ciljeve, bolje se pozicionira u regionalnim i sveobuhvatnim medjunarodnim odnosima kao i za privrednu, infrastrukturnu, energetsku, naučnu saradnju. Srbija je posebno važan i pouzdan partner Kine i ovom delu Evrope i sveta", izjavio je on na otvaranju foruma "Doprinos Pojasa i puta unapredjenju medjudržavnih odnosa sa posebnim osvrtom na odnose Kine i Srbije".

Tenjović je istakao da će u budućnosti potpisivanje sporazuma o spoljnoj trgovini sa Kinom biti od posebnog značaja za unapredjenje odnosa.

"Vremenom su se odnosi dve države podigli na najviši nivo. Prema kriterijumima ukupne robne rauzmene kao i vrednosti našeg izvoza i uvoza u Srbiji su najveći kineski investitori kompanije Zidjin i Hestil", rekao je on i dodao da one danas najviše doprinose rastu BDP-a Srbije.

Jasminka Simić, načelnica spoljnopolitičke redakcije Radio televizije Srbije, koja od nastanka Inicijative “Pojas i put” prati njene aktivnosti, rekla je da je novi međunarodni poredak nastao Inicijativom po izvornim načelima Povelje Ujedinjenih Nacija i da predstavlja “win-win” situaciju za sve zemlje učesnice.

“Posle 2. svetskog rata Sjedinjene Američke Države sa zapadnim saveznicima stvarale su poredak institucije i norme koje su obezbeđivale njihov primat, međutim brojne krize i sukobi slabili su poverenje u zapadnu demokratiju, dok je rastao kineski alternativni model za društvene i ekonomske institucije, koji važnost pridaje društvenom blagostanju, miru i saradnji. To je ono što poslednje dve decenije privlači zemlje da traže članstvo ili da pristupaju u različitom svojstvu organizacijama na čijem čelu stoji Kina”.

Saradnik Instituta Danilo Babić, koji svoju doktorsku dizertaciju radi na temu infrastrukturnih projekata u okviru Inicijative “Pojas i put” na prostoru podsaharske Afrike, posebno se osvrnuo na pokušaje diskreditovanja projekata Kine koji su se pokazali od suštinske važnosti za prosperitet i boljitak životnog standarda u najnerazvijenijim zemljama sveta.

“Ne mogu da kažem da ličimo na afričke zemlje, ali mogu da vidim sinofobične reakcije Zapada na ponašanje Kine koji se takođe prelivaju i na nas. Zgrada Afričke Unije koju je u potpunosti sagradila i platila Kina zapadni mediji predstavljaju kao “belog slona”, međutim ja to vidim kao simboličan i važan gest Kine za podizanje afričkog jedinstva i unutrašnju integraciju kontinenta“.

Katarina Zakić, naučna saradnica Instituta smatra da je Srbija iskoristila pun potencijal “Pojasa i puta”.

“Srbija je pametno izabrala infrastrukturne projekte u koje želi da investira i pametno smo razgovarali i pregovarali koji oblik kompanija bi trebao da dođe u Srbiju da investira i ulaže, tako da mislim da smo sa te strane to dobro iskoristili, a videćemo šta će i novi sporazum o trgovini doneti. Njega treba pažljivo odmeriti, šta je dobro i za jednu i za drugu stranu i onda pristupiti tome”.

“Ono što je pomoglo Srbiji jeste to da se razmatraju potencijali regionalne saradnje i unapređenja. Na neki način i Inicijativa “Otvoreni Balkan” takođe jeste deo te sveukupne saradnje, a kad imate Inicijativu kao što je ova, pojačan je broj bilateralnih susreta, a onda i multilateralnih sastanaka, čime se Srbija zbližava za veću saradnju sa drugim zemljama Inicijative Pojas i put”.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media