Putuj Evropo: Velika Britanija članom 50 započela napuštanje EU! (FOTO)
Foto: Reuters

DONET ZAKON

Putuj Evropo: Velika Britanija članom 50 započela napuštanje EU! (FOTO)

Ovaj član daje odrešene ruke vladi kada je reč o objavi napuštanja EU. Ukratko, Evropska unija dala je zeleno svetlo Terezi Mej da Veliku Britaniju isprati iz zajednice čiji je bila član
Objavljeno: 14:59h

Zakonodavstvo Velike Britanije utrlo je put vladi za otpočinjanje procesa Bregzita. Posle mnogo pralamentarnog "natezanja" donet je zakon koji omogućava sprovođenje člana 50 Lisabonskog sporazuma.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovaj član daje odrešene ruke vladi kada je reč o objavi napuštanja EU. Ukratko, Evropska unija dala je zeleno svetlo Terezi Mej da Veliku Britaniju isprati iz zajednice čiji je bila član.

foto: Fonet, AP

- Premijerka može najaviti izlazak Britanije iz EU, po stavu 2, člana 50, zakona Evropske unije - stoji u jednoj klauzuli ovog člana.

Inače, član 50 je samo osnovni obrazac za napuštanje, i ne govori o osnovnim pitanjima, kao što je protok ljudi, robe i kapitala.

- Ovo je tačka sa koje nema povratka. Biće to jedan pravolinijski put! -rekao je britanski ministar koji se bavi pitanjima Bregzita, Dejvid Dejvis.

foto: Reuters

Članovi parlamenta Velike Britanije već su spremili niz amandmana koje će predložiti na ovaj zakon, u nameri da uspore proces i ublaže posledice Bregzita.

Škotska nacionalna partija je postavila britanskoj vladi niz zahteva. Jedan od njih zahteva pristanak administracija u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj da bi se član 50 stavio u postupak.

Tereza Mej je, u sredu, da će vlada izneti svoje predloge vezane za Bregzit, na takozvanom "Belom papiru" - dokumentu na kom će se nalaziti planovi za buduće predloge i aktove britanskog parlamenta.

Još uvek nije donet datum objavljivanja ovog dokumenta.

BONUS VIDEO: Tvrde da Trampov telohranitelj nosi VEŠTAČKU RUKU? A razlog je posebno žestok!

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.