EVROPSKA ZEMLJA UKINULA ZABRANU METODE VAĐENJA GASA KOJA IZAZIVA ZEMLJOTRESE: Oglasila se i NOVA ministarka!
Liz Tras, Foto: Profimedia

gas

EVROPSKA ZEMLJA UKINULA ZABRANU METODE VAĐENJA GASA KOJA IZAZIVA ZEMLJOTRESE: Oglasila se i NOVA ministarka!

Najjači zemljotres izazvan lomljenjem dogodio se 2011. godine na lokalitetu Kuadrila u Blekpulu, na severu Engleske, jačine 2,3 stepena Rihterove skale

Objavljeno:

Velika Britanija je danas zvanično ukinula zabranu hidrauličkog lomljenja gasa iz škriljaca, raspršivši strahove od zemljotresa koje je često izazivala porukom da je povećanje zaliha energije „apsolutni prioritet“.

Nova britanska premijerka Liz Tras rekla je početkom septembra da će fraking biti dozvoljen tamo gde ga podržava lokalna zajednica. Ovom načinu vađenja ugljovodonika protive se ekološki aktivisti i građani koji žive u blizini bunara.

Metoda je zabranjena Gas iz škriljaca se ekstrahuje ubrizgavanjem vode sa hemikalijama pod visokim pritiskom u pukotine u steni. Metoda je zabranjena nakon što je industrijski regulator rekao da nije moguće predvideti jačinu zemljotresa koji bi mogao da izazove. Ministar privrede i energetike Džejkob Ris-Mog rekao je u četvrtak da treba istražiti sve izvore energije kako bi se povećala domaća proizvodnja, „pa je u redu da smo ukinuli zabranu kako bismo realizovali sve potencijalne izvore domaćeg gasa”.

Nafta, Gas
foto: Printscreen/RTS

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da nastavak frakinga neće pomoći u snižavanju cena energije ove zime, jer će biti potrebno mnogo godina da se ovaj sektor razvije i nije jasno da li se može izvući značajna količina gasa.

Najjači zemljotres izazvao 2011. godine „Čak i ako se pokaže da su rizici izvodljivi i prihvatljivi, gas iz škriljaca bi imao značajan uticaj na snabdevanje Ujedinjenog Kraljevstva samo ako bi se u narednoj deceniji izbušile hiljade pozitivnih bušotina“, rekao je profesor emeritus Univerziteta Daram Endrju Aplin.

1 / 5 Foto: Profimedia

Najjači zemljotres izazvan lomljenjem dogodio se 2011. godine na lokalitetu Kuadrila u Blekpulu, na severu Engleske, jačine 2,3 stepena Rihterove skale.

Bonus video:

01:48

SAŠA KOJI JE SPASAO DEVOJČICU IZ KLADOVA PROGOVORIO ZA KURIR TV: Otkrio detalje velike potrage koja je DIGLA SRBIJU NA NOGE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.