NAJNOVIJE: Tim NATO PAKTA stiže u Albaniju!
NATO, Foto: Profimedia

TEŠKOĆE

NAJNOVIJE: Tim NATO PAKTA stiže u Albaniju!

NATO je danas poslao delegaciju na višem nivou u Albaniju da joj pomogne da se izbori s posledicama nedavnog sajber-napada za koji je okrivila Iran.

Objavljeno:

NATO je saopštio da Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara, predvodi tim stručnjaka čime Albaniji, kao članici NATO-a nudi "političku i praktičnu podršku".

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber-napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i državne ;veb-sajtove Albanije. Premijer Edi Rama nazvao je to činom "državne agresije".

Pošto je proterano osoblje iranske ambasade u Tirani, drugi sajber-napad iz istog iranskog izvora pogodio je informacioni sistem koji beleži promet na granici, stvarajući teškoće i čekanje putnika, navode albanske vlasti.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da njegovo ministarstvo i albanska vojska nisu bili pogođeni jer su odvojeni od opšte komunikacione mreže.

Apaturaj je rekao da će NATO pomoći Albaniji i da koordinira podršku iz sedišta NATO-a u Briselu i podršku drugih članica u "rešavanju neposrednih izazova i dugoročnih potreba".

"Možete biti sigurni u stalnu političku i praktičnu podršku NATO-a", rekao je on.

NATO, Sjedinjene Države i Evropska unija osudili su napad i podržale odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom. Vlada SAD uvela je sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na julski sajber-napad.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.