SVI PRIČAJU O NJOJ: Šta je zapravo RECESIJA, oglasila se i SVETSKA BANKA, Savić objasnio sve!
Novac, Foto: Profimedia

OPREZNO

SVI PRIČAJU O NJOJ: Šta je zapravo RECESIJA, oglasila se i SVETSKA BANKA, Savić objasnio sve!

Nivo inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je sva očekivanja stručnjaka i nije viđen četiri decenije, a poslednji podaci o stanju najveće svetske ekonomije uneli su pesimizam i među pojedine ekonomiste. Neki od njih sada procenjuju da SAD preti recesija, od koje strepe i sve druge privrede, koje bi mogle biti gurnute u inflatornu spiralu koja se "zahuktava". Mnogi pominju i da je pred recesijom Nemačka

Objavljeno:

Svi pričaju o recesiji, naročito poslednjih meseci, ali malo ko zna šta u stvari ona znači. Svet se trenutno nalazi u teškim ekonomskim uslovima. Amerika je na pragu recesije, visoka inflacija pogađa i najjače ekonomije, prete nove nestašice proizvoda, ali i energenata. Samim tim nameću se brojna pitanja: "Šta je recesija", "Čeka li nas globalna recesija" "Kako će to uticati na džep građana".

Nivo inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je sva očekivanja stručnjaka i nije viđen četiri decenije, a poslednji podaci o stanju najveće svetske ekonomije uneli su pesimizam i među pojedine ekonomiste. Neki od njih sada procenjuju da SAD preti recesija, od koje strepe i sve druge privrede, koje bi mogle biti gurnute u inflatornu spiralu koja se "zahuktava". Mnogi pominju i da je pred recesijom Nemačka.

Sada se oglasila i Svetska banka.

- Centralne banke vodećih privreda sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju voditi računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka. Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unatrag pet decenija, primećuje Svetska banka. U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku privredu u recesiju", istakli su juče u Svetskoj banci.

Teoretski, recesija je kada duže vreme vrednost proizvedene robe i usluga pada. Recesija se obično definiše kada se to desi u periodima od dva tromesečja ili kvartala zaredom. Ukoliko recesija potraje duže od toga, ili je posebno teška, poznata je kao kriza, a to je onda udar i na ekonomiju zemlje i na standard građana.

1 / 5 Foto: Profimedia

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za "Blic Biznis" da je recesija zapravo ekonomska kriza u začetku.

- To je kriza koja je u fazi da se pretvori u krizu ogromnih razmera ukoliko potraje. Svet se već više od 2 godine bori sa krizom, počelo je sa pandemijom korona virusa i nastavilo sa ratom u Ukrajini. Kada posmatramo globalno, svet se trenutno nalazi u drugom poluvremenu krize, kojoj se uskoro ne vidi kraj, kaže Savić.

Govoreći o trenutnoj situaciji naš sagovornik nije optimista.

- Trenutna situacija u svetu je loša, samim tim što cene idu u nebo, ima nestašice hrane svuda, a kraj se ne nazire - rekao je Savić nedavno i dodao da Srbija nije izolovano ostrvo kao što nisu ni druge zemlje i da posledice krize svi dele.

Nemačkoj preti sigurna recesija

Nemačka ekonomija ide ka recesiji dok će vrhunac inflacije biti 10 odsto, navela je Bundesbanka u današnjem izveštaju.

„Gomilaju se znakovi recesije u nemačkoj ekonomiji u smislu jasnog, široko rasprostranjenog i produženog pada u ekonomskoj aktivnosti“, navodi se u izveštaju.

„Visoka inflacija i neizvesnost u snabdevanju energijom i troškovima u vezi sa tim pogađaju ne samo industrije koje intenzivno koriste struju i gas i njihov izvoz i investicije, već i privatnu potrošnju i uslužnu deltanost koje zavise od toga“, objasnila je centralna banka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.