PROCURELA NEMAČKA NUKLEARKA: Izdato hitno saopštenje!
Ilustracija, Foto: Printscreen

ministarstvo ekologije

PROCURELA NEMAČKA NUKLEARKA: Izdato hitno saopštenje!

Planirano je da rad "Isar dva", u južnoj pokrajini Bavarskoj, bude prekinut krajem godine u okviru plana Vlade postepenog eliminisanja nuklearne energije

Objavljeno:

Operater nemačke nuklearke "Isar dva" obavestio je Ministarstvo ekologije Nemačke da je došlo do curenja, što nije kompromitovalo bezbednost, ali bi moglo da zakomplikuje energetski plan vlade za ovu zimu, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da su potrebne popravke koje će trajati sedam dana tokom kojih će operacije biti potpuno zaustavljene, a to je uslov da nuklearka radi i nakon 31. decembra. Planirano je da rad "Isar dva", u južnoj pokrajini Bavarskoj, bude prekinut krajem godine u okviru plana Vlade postepenog eliminisanja nuklearne energije.

Nuklearka
foto: Printscreen/RTS

Međutim, usled rata u Ukrajini i prekida uvoza iz Rusije došlo je do promene politike i vlada sada planira da zadrži dve od tri preostale nuklearke u pripravnosti i narednu godinu. Ministarstvo ekologije saopštilo je da razmatra sa Ministarstvom ekonomije novu situaciju i moguće implikacije za oblik i primenu "stendbaj" rezerve.

"Preusen elektra", operator nuklearke "Isar dva", saopštio je da bi reaktor mogao da radi do planiranog gašenja, ali da je potrebna sedmodnevna popravka u oktobru ako će da funkcioniše i naredne godine.

(Espreso / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.