ŠTA PREDSTAVLJAJU DETALJI NA KRALJIČINOM KOVČEGU? Svi ELEMENTI imaju POSEBNU simboliku i DUBOKU tradiciju! (FOTO)
Kovčeg kraljice Elizabete II, Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

simbolizam

ŠTA PREDSTAVLJAJU DETALJI NA KRALJIČINOM KOVČEGU? Svi ELEMENTI imaju POSEBNU simboliku i DUBOKU tradiciju! (FOTO)

Kovčeg je prekriven zastavom pod nazivom Kraljevski standard, koja predstavlja suvereno i Ujedinjeno Kraljevstvo

Objavljeno: 12:46h

Sve oči su danas uprte u kovčeg kraljice Elizabete II dok se svet oprašta od pokojnog monarha tokom njene državne sahrane.

Olovom obložen kovčeg koji pripada Njenom Veličanstvu, koja je preminula u četvrtak, 8. septembra, ležao je u stanju danima koji su prethodili sahrani.

Stotine hiljada ožalošćenih pojavilo se da oda poslednju poštu kraljici, poštovanoj svetskoj ikoni koja je vladala 70 godina – sa redovima koji se protežu miljama.

Oni koji su za to vreme prošli pored kovčega Njenog Veličanstva ili su se uključili da gledaju sahranu primetiće da je kovčeg umotan u šarenu zastavu i da se na vrhu nalazi veliki broj predmeta.

Koja je zastava na kraljičinom kovčegu? Kovčeg je prekriven zastavom pod nazivom Kraljevski standard, koja predstavlja suvereno i Ujedinjeno Kraljevstvo. Crveni, žuti i plavi Standard je podeljen na četiri četvrtine: Englesku (tri lava prolaze) u prvoj i četvrtoj četvrtini, Škotsku (razuzdani lav) u drugoj četvrtini i Irsku (harfa) u trećoj četvrtini.

Vels nije predstavljen u Kraljevskom standardu, pošto je njegov poseban položaj kao kneževine priznat stvaranjem princa od Velsa mnogo pre nego što je kvart za Škotsku i Irsku bio uključen u Kraljevski grb.

Kraljica Elizabeta, Kraljica Elizabeta II, Povorka
foto: Profimedia

Zastava će biti uklonjena iz kovčega večeras na ceremoniji predaje u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru - gde će biti zamenjena Bojom kampa Kraljičine kompanije Grenadirske garde.

Dok je kovčeg Njenog Veličanstva ležao i bio dostupan za kratko vreme za javno gledanje u katedrali Svetog Džajlsa u Edinburgu, bio je ukrašen Kraljevskim standardom Škotske.

Ova zastava uključuje škotski grb u prvoj i četvrtoj četvrtini i engleski grb u drugoj. Koja je kruna na kraljičinom kovčegu? Na vrhu kovčega nalazi se kruna Carske države - koja je optočena sa više od 3.000 dragog kamenja i za koju se kaže da je teška pet funti.

Kruna nosi dijamant Kulinan iz Južne Afrike, koji je prilično kontroverzan, kao i safir Svetog Edvarda, najstariji dragi kamen u kolekciji. Nekadašnji dragulj od 317 karata iskopan je u Kulinanu u Južnoj Africi 1905. godine tokom vrhunca britanske kolonijalne vladavine.

Kraljica Elizabeta, Kraljica Elizabeta II, Povorka
foto: Profimedia

Britanski kolonijalisti su kasnije preimenovali dijamant u Kulinan II, nazvan po predsedniku premijernog rudnika Tomasu Kulinanu, i postavljen na krunu 1937.

Kruna je opremljena sa ukupno 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina.

Biće izvađena iz kovčega tokom ceremonije predanja ove večeri.

Carska kugla i Carsko skiptar takođe počivaju na zatvorenom kovčegu.

Koje cveće je na kraljičinom kovčegu? Na vrhu je položen cvetni venac koji se sastoji od dalija, slatkog graška, floksa, belog vrijeska i borove jele. Cveće je ubrano sa imanja Balmoral, voljene škotske rezidencije u kojoj je kraljica provela leta tokom svog života i gde je umrla 8. septembra.

Cvetovi venca podsećaju na belo cveće koje je ležalo na kovčegu njenog supruga, princa Filipa, vojvode od Edinburga, 2021.

1 / 7 Foto: Profimedia

Na njegovom vencu su bili beli ljiljani, ruže, frezija, cvet voska, jasmin i slatki grašak.

Kraljica je sama odabrala cveće svog pokojnog muža, prema Hello! Magazine.

Bonus video:

01:24

MLADA ŽENA (27) PRONAĐENA MRTVA U ZEMUNU S POVEZIMA PREKO USTA: Od dece i muža (33) ni traga a onda se pojavio, odmah je priveden

(Espreso/Metro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.