IAEA: Popravljen jedan od četiri glavna dalekovoda Zaporožja
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

problemi

IAEA: Popravljen jedan od četiri glavna dalekovoda Zaporožja

Snabdevanje električnom energijom u Zaporožju je bio izvor velike zabrinutosti nakon što je poslednji glavni vod pao, a zatim su isključene i tri rezervne linije koje ga mogu povezati sa obližnjom elektranom na ugalj

Objavljeno:

Jedan od četiri glavna dalekovoda Zaporoške nuklearne elektrane popravljen je i ponovo snabdeva nuklearku električnom energijom iz ukrajinske mreže dve nedelje nakon kvara, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iako je šest reaktora u Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, zatvoreno, gorivo u njima i dalje treba da se ohladi kako bi se izbeglo potencijalno katastrofalno topljenje, preneo je Rojters.

To znači da je postrojenju potrebna struja da pumpa vodu kroz jezgro reaktora.

Zaporožje
foto: Profimedia

Snabdevanje električnom energijom u Zaporožju je bio izvor velike zabrinutosti nakon što je poslednji glavni vod pao, a zatim su isključene i tri rezervne linije koje ga mogu povezati sa obližnjom elektranom na ugalj.

To je navelo elektranu da pređe u takozvani „ostrvski režim“ tokom koga je njen poslednji operativni reaktor snabdevao strujom, iako taj režim nije održiv.

Rezervni dalekovod je ponovo priključen pre nedelju dana, što je omogućilo da se i taj reaktor isključi.

Zaporožje
foto: Profimedia

Ponovnim priključenjem glavne linije juče popodne, tri rezervna dalekovoda se ponovo drže u rezervi, navedeno je u saopštenju IAEA.

Preostala tri glavna spoljna dalekovoda koja su izgubljena ranije tokom sukoba su i dalje u kvaru, stoji u saopštenju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.