NAJVEĆI I NAJOPAKIJI RATNICI IKADA: Prolivali su KRV na bojnom polju, krojili ISTORIJU, a mnogi ne znaju ove stvari
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/winston heller

IMENA VELIKANA

NAJVEĆI I NAJOPAKIJI RATNICI IKADA: Prolivali su KRV na bojnom polju, krojili ISTORIJU, a mnogi ne znaju ove stvari

Istoriju su oduvek krojili pobednici i izuzetni pojedinci koji su svojim talentom, sposobnošću, a ponekad i srećom, na svim poljima ljudske delatnosti ostvarivali neverovatne rezultate

Objavljeno: 19:45h

Istorija je obeležena imenima velikih ljudi. Neki od njih doneli su mnogo koristi čovečanstvu, ali izgleda da su ipak najveću slavu pokupili oni koji su prolivali krv na bojnom polju i predvodili velike i uspešne vojne pohode.

Istoriju su oduvek krojili pobednici i izuzetni pojedinci koji su svojim talentom, sposobnošću, a ponekad i srećom, na svim poljima ljudske delatnosti ostvarivali neverovatne rezultate, navodi Newsweek. Međutim, možda najveća slava pratila je one koji su prolivali krv na bojnom polju i predvodili velike i uspešne vojne pohode.Ovo su najveći i najopakiji ratnici ikada:

12. ALARIK I VIZIGOT

Kralj Vizigota, Alarik I, ostao je zapamćen u istoriji kao čovek koji je opljačkao grad Rim. Nakon upada u prestonicu najvećeg antičkog carstva, Alarik je proglašen za počasnog građanina i vojnog gospodara nestajućeg Rimskog carstva. Vizigoti se nisu tu zaustavili, već su pod Alarikovim vođstvom produžili ka Africi, gde je nameravao da osvoji Egipat koji je predstavljao "žitnicu" carstva, međutim njegovu flotu rasturila je oluja. Govorilo se da samo priroda može zaustaviti Alarika Varvarina.

11. VERCIGENTORIKS

Poštovan kao prvi nacionalni heroj Francuske, Vercingetoriks uspeo je da ujedini brojna Keltska i Galska plemena protiv Rimljana, koje je svim snagama pokušavao da zaustavi. Na posletku, njegove trupe su poražene u bici kod Alezije od strane još jednog velikog ratnika Gaja Julija Cezara. Vercingetoriksova vojska je bila primorana na predaju, a on sam je zarobljen i javno pogubljen u Rimu.

10. VASILIJE II BUGAROUBICA

Vizantijski car Vasilije II bio je jedan od najbrutalnijih vojskovođa u istoriji. Njegova vladavina trajala je skoro 50 godina, od976. do 1025. godine. U trenutku njegove smrti, Vizantijsko carstvo prostiralo se od južne Italije na zapadu do Kavkaza na istoku, od Dunava na severu do Palestine na jugu. Vasilije je lično učestvovao u bitkama, a izvori navode da se borio žustrije od svih svojih vojnika i prvaka.

9. ATILA BIČ BOŽJI

Atila Hun bio je jedan od najnemilosrdnijih boraca i vladara svog vremena. Istoričar Gabon navodi da je naročito bio poznat po svom neustrašivom pogledu, koji je oslikavao teror koji je donosio. Osim što je bio izvrstan strateg i konjanik, Atila se koristio raznim taktikama zastrašivanja, usled čega ke često ulazio u bitku sa velikom prednošću.

8. ARMINIJE

Kao vođa germanskih plemena u prvom veku, Arminije je ostao u istoriji zapamćen kao čovek koji je u Teutoburškoj šumi naneo Rimljanima jedan od najvećih poraza u istoriji carstva. Iako je na kraju pobeđen i ubijen, njegov uspeh bio je toliko impresivan i krvav da je izvršilo ogroman uticaj na dalju istoriju Germana i Rimljana. Nakon Arminija, rimske legije više nikada nisu probale da zauzmu teritorije istočno od reke Rajne.

7. VLAD CEPEŠ III "GROF DRAKULA"

Vrlo mali broj ljudi sejao je više straha od Vlada Nabijača, poznatijeg kao Drakula. Čovek koji je inspirisao legendu o "Vladaru tame", rođen je u Transilvaniji 1431. godine. Njegove pobede protiv Otomanskog carstva slavljene su u čitavoj Evropi, a nadimak Nabijač dobio je zbog nemilosrdnog ponašanja prema turskim ratnicima kojima je pio krv nakon što ih nabije na kolac.

6. SPARTAK

Verovatno najpoznatiji i najveštiji gladijator svih vremena, Spartak je ostao zapamćen kao čovek koji je učinio nemoguće. Sa svojim drugovima - Kriksusom, Onomejom, Kastusom i Ganikusom - pokrenuo je ustanak robova koji je potresao Rimsku republiku i naneo joj dugotrajnu sramotu, harajući po unutrašnjosti Italije kao ni jedan vojskovođa pre njega.

5. HANIBAL

Najpoznatiji Kartaginjanin Hanibal Barka, rođen je 247. godine pne. u trenutku kada je njegova rodna zemlja izgubila veoma važan rat od Rima. Hanibal je odgajan u želji da povrati izgubljene teritorije, a kada je odrastao u brilijantnog generala i stratega, napravio je neverovatan podvih prelaskom Alpa i iznenadnim upadom u Italiju, gde je nanizao veliki broj pobeda. Drugi punski rat u kojem je Hanibal predvodio Kartaginjene, jedan je od najkrvavijih i najlegendarnijih sukoba u antičkoj istoriji.

4. GAJ JULIJE CEZAR

Julije Cezar je verovatno najpoznatiji i najveći rimski državnik i general u istoriji. Predvodio je vojsku u brojnim uspešnim bitkama i kampanjama, kojima je višestruko uvećao teritoriju rimske republike. Nakon osvajanja Galije i pobede u građanskom ratu protiv Pompeja i senatora, proglasio se za doživotnog diktatora. Njegovo ubistvo u Senatu donelo je početak novog građanskog rata, kraj republike i početak carstva pod vlašću njegovog naslednika Oktavijana Avgusta Cezara.

3. LEONIDA

Leonida I ostao je zapamćen kao čovek koji je sa 300 Spartanaca zadržao nadiruće vojske Persijskog carstva u Termopilskom klancu. Njegov neustrašiv karakter doveo je do nastanka brojnih legendi, a prema jednoj od njih, Leonida je bio poslednji živi spartanski borac u Termopilskoj bici i mnogo Persijanaca je izgubilo život pre nego što su konačno ubili velikog kralja.

2. DŽINGIS KAN

Mongolski vođa Džingis Kan pokorio je pod svojim skiptrom četvrtinu svetske populacije i smatra se za najzlokobnijeg osvajača ikada. Njegov narod, sa druge strane, verovao je da je Džingis Kan poslat sa neba zbog čega su ga zvali "Sveti ratnik".

1. ALEKSANDAR VELIKI

Iako je umro sa 33 godine, čuveni kralj Makedonaca i Grka osvojio je skoro ceo poznati svet i smatra se za najvećeg generala koji je ikada postojao. Ono po čemu se Aleksandar isticao jeste to što se uvek borio u prvim redovima, krvareći zajedno sa svojim vojnicima. Pokorio je Persiju, Egipat, deo Indije i bio je prvi kralj koji je preneo zapadnu, odnosno grčku civilizaciju na istočne zemlje, navodi se na stranici Newsweek-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.