KAKO SE PREZIVA KRALJICA ELIZABETA II? Na ovo pitanje NIKO ne zna odgovor!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia, EPA-EFE/ DARREN ENGLAND

DA LI STE ZNALI?

KAKO SE PREZIVA KRALJICA ELIZABETA II? Na ovo pitanje NIKO ne zna odgovor!

Članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime

Objavljeno:

Kraljica Elizabeta II je toliko prepoznatljiva, da nije potrebno da se predstavlja i imenom i prezimenom. Međutim, po potrebi, recimo u školi ili tokom služenja vojnog roka, na raspolaganju imaju nekoliko imena.

Do 1917. godine porodica uopšte nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom i kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je recimo dinastija Tjudor ili Jork.

Tada je britanski kralj Džordž V odlučio da promeni ime svoje kuće iz Saks Koburg Gota u Vindzor, po jednom od dvoraca u njihovom posedu, jer u jeku Prvog svetskog rata nije želeo da ima bilo kakve veze sa nemačkim poreklom.

On tada nije promenio samo ime dinastije, nego je Vindzor postalo i zvanično prezime kraljevske porodice.

Inače, kada se princeza Elizabeta II udala za Filipa Mountbatena 1947. godine, uzela je njegovo prezime, a kada je krunisana za kraljicu, svom prezimenu dodala je i Vindzor, kako bi se njihovi potomci razlikovali od ostatka kraljevske loze. Ipak, retko ko zna da li Elizabeta II Montbaten Vindzor koristi svoje puno ime.

1 / 5 Foto: printskrin/tviter/alexbelgrade

Prezime Montbaten Vindzor iskoristila je kraljičina ćerka, princeza En kad se udavala 1973. godine, iako prema britanskom zakonu, nije morala da se služi njim.

S druge strane tokom služenja vojske prinčevi Vilijem i Hari koristili su prezime Vels prema očevoj tituli princa od Velsa. Istom logikom poslužile su i se i ćerke princa Endrjua, vojvode od Jorka, koje su se tokom školovanja predstavljale kao Eugenija i Beatris Jork.

Članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime, pa najmlađi naslednici britanske krune - princ Džordž i princeza Šarlot koriste samo svoje ime i titulu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.