SVEŠTENIK POLNO UZNEMIRAVAO DEČAKE: Sledi mu VIŠE decenija robije
Ilustracija, Foto: Profimedia

zlostavljanje

SVEŠTENIK POLNO UZNEMIRAVAO DEČAKE: Sledi mu VIŠE decenija robije

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko potresena zlostavljanjem i da će sarađivati sa vlastima na identifikaciji, pomoći i obeštećenju žrtava

Objavljeno:

Španski Vrhovni sud osudio je bivšeg sveštenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika u katoličkom internatu pre skoro deceniju kada je tamo radio kao učitelj.

Navodi o svešteničkom zlostavljanju dece i mogućem prikrivanju zločina od strane Crkve pojavili su se u Španiji poslednjih meseci, godinama nakon što su slični skandali potresli Crkvu u drugim zemljama, kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkva ga je razapela i prijavila tužiocima Verske vlasti u centralnoj provinciji Sijudad Real razapele su sveštenika 2019. godine i prijavile slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanju koje je počinio dok je podučavao tinejdžere.

U presudi se navodi da je svoj položaj iskoristio da neprimereno dira dečakove polne organe, na primer kroz igru u bazenu ili u privatnim prostorijama pretvarajući se da obavlja lekarski „pregled”.

doktor, lekar
foto: Profimedia

Sud je presudio da je dodirivanje bilo "očigledno seksualne prirode". Takođe je naredio da muškarac plati kaznu od 52.920 evra i obeštećenje od dve hiljade evra svakoj žrtvi.

Novine su objavile više od 1.200 navodnih zloupotreba U decembru je list El Pais izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja sveštenika tokom sedam decenija, a parlament je potom zadužio državnog ombudsmana da istraži.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je u izveštaju u utorak da je njegova kancelarija već pomogla 201 žrtvi, uglavnom muškaraca, tokom prva dva meseca istrage, čiji će zaključci biti predstavljeni parlamentu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko potresena zlostavljanjem i da će sarađivati sa vlastima na identifikaciji, pomoći i obeštećenju žrtava.

Bonus video:

54:26

REDAKCIJA 13.09.2022. 3. DEO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.