EKONOMSKA, SOCIJALNA I POLITIČKA KRIZA: Na italijanskim obalama sve više migranata
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlaze čamcima

EKONOMSKA, SOCIJALNA I POLITIČKA KRIZA: Na italijanskim obalama sve više migranata

Loša ekonomska situacija više nije jedini razlog za porast ilegalnog putovanja prema Italiji, već su to i gušća politička kriza i pad sloboda, pored društvenih tenzija i gubitka nade među Tunišanima

Objavljeno:

Broj migranata iz Tunisa koji su dospeli na italijanske obale skočio je za 23 odsto na 13.500 u prvih osam meseci 2022 u odnosu na isti period prošle godine.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju cele porodice kako se ovog leta ukrcavaju na brodove usred naglog porasta broja isplovljavanja sa obala Tunisa, javlja Rojters.

Ramadan Ben Omar, zvaničnik Tunišanskog foruma za ekonomska i socijalna prava, rekao je da je ove godine 2.600 maloletnika, 640 žena i 500 tunišanskih porodica stiglo čamcima na italijanske obale.

On je dodao da je broj ljudi koji su se udavili na obali Tunisa ove godine oko 570.

Tunis je u jeku ekonomske i socijalne krize koja preti da dovede do bankrota javnih finansija, a inflacija je dostigla 8,6 odsto, sto je najviša brojka u poslednje tri decenije, navodi Rojters.

Loša ekonomska situacija više nije jedini razlog za porast ilegalnog putovanja prema Italiji, već su to i gušća politička kriza i pad sloboda, pored društvenih tenzija i gubitka nade među Tunišanima, rekao je Ben Omar za Rojters.

Vlasti Tunisa sprečile su više od 23.500 Tunišana da dođu do italijanskih obala tako što su sprečile oko 1.800 prelazaka, izjavio je Ben Omar.

(Espreso/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.