putovanje
PUTUJETE U ŠPANIJU? Obratite PAŽNJU na ovih 7 stvari, ZBUNJUJU i najiskusnije PUTNIKE!
Tipične pijace i radnje u manjim gradovima počinju s radom oko devet sati ujutru i potom se zatvaraju od 14 do 17 h, pa dalje i rade do 20 h
Ako planirate put u Španiju, možete sebi da olakšate život ako poslušate savete lokalaca. Džejms Blik koji tamo živi godinama izdvojio je neke od najvažnijih.
Kuda putovati
Španija je raznolika zemlja, pa pre nego što odlučite kuda ćete otputovati, razmislite šta želite da iskusite. Dobro je znati kako su Kordoba i Sevilja najtopliji gradovi s prosečnom letnjom temperaturom od oko 36 stepeni. U Madridu možete da iskusite najveću mešavinu kultura, kuhinja i običaja.
Sever Španije ima prekrasnu prirodu s obiljem zelenila, a na jugu će vas dočekati palme i delovi zemlje koji podsećaju na sever Afrike zbog snažnih uticaja mavarske kulture.
Radno vreme
Tipične pijace i radnje u manjim gradovima počinju s radom oko devet sati ujutru i potom se zatvaraju od 14 do 17 h, pa dalje i rade do 20 h. Često ne rade subotom poslepodne niti nedeljom. U centrima većih gradova supermarketi su otvoreni tokom celog dana. Tapas barovi su najčešće otvoreni od podneva do 16 sati za ručak i od 20 sati za večeru. Restorani se otvaraju kasnije, često čak oko 21 sat.
Kada jesti
U Španiji je doručak jednostavan, lagan obrok. U Madridu to može biti nešto slatko, poput čurosa uz kafu ili toplu čokoladu, Katalonci često jedu tostirani hleb s paradajzom i belim lukom, a na jugu će hleb premazati mesnim namazom.
Vreme za ručak je najčešće od 14 do 16 sati i tada ćete neretko naći dnevne menije od tri jela i čaše vina po prijateljskim cenama. Na jugu se vreme za večeru protegne čak do 22:30, a jede se lagana hrana. Ako želite da pronađete ukusnu paelju, verovatno ćete se malo namučiti - ako ne putujete u Valensiju, gde je nacionalno jelo. Takođe, čurosi se ne jedu za desert nego za doručak, pa su ujutru i najbolji.
Tapasi
Tapasi su nezaobilazan deo španske gastronomije, a koncept je sličan kad se na Balkanu jede meze, odnosno hrana za druženje uz piće, koje ne treba da bude alkoholno. Najbolji način za razumevanje tapasa je lagano uživanje. Umesto da naručite hrpu tapasa odjednom, možete da isprobati u nekoliko različitih barova.
"Tapasi su dinamična aktivnost, a ne jelo poput ručka ili večere“, kaže Blik.
Napojnice
U barovima i restoranima napojnice su poželjne, ali ne moraju da budu velike. Ako popijete samo kafu ili potrošite nekoliko evra, ne treba da ostavljate veću napojnicu od otprilike 10 centi. Za ručak ili večeru koju platite oko 20, 40 evra možete da ostavite dva ili tri evra, zavisno od cifre.
Sijesta
Većina ljudi koja radi po kancelarijama nema popodnevni odmor, ali kada su na godišnjem, verovatno će odspavati tokom dana nakon ručka, pogotovo ako je napolju vruće.
Mnogi pretpostavljaju da je sijesta vreme od 14 do 17 sati kada su radnje zatvorene, ali je samo doba dana kada Španci odlaze na ručak ili da obave neke sitnice. Sijesta podrazumijeva brzinsko dremanje, 20 do 30 minuta spavanja, najčešće ne u krevetu niti pidžami. Dužim spavanjem rizikujete da se probudite loše volje.
Pozdravljanje
U formalnim situacijama Španci se rukuju, a kada se nalaze s prijateljima, situacija je drugačija. Muškarci će se rukovati, a žene će poljubiti prijateljice i prijatelje dva puta u obraz. Muškarci se ljube u obraz ako su iz porodice ili jako bliski prijatelji.
Bonus video:
(Espreso/Pun kufer)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!