AMERIKA ĆE DATI 2 MILIJARDE DOLARA ONIMA KOJI SU U POTENCIJALNOJ OPASNOSTI OD RUSIJE: Na listi zemalja i KOSOVO!
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

pomoć

AMERIKA ĆE DATI 2 MILIJARDE DOLARA ONIMA KOJI SU U POTENCIJALNOJ OPASNOSTI OD RUSIJE: Na listi zemalja i KOSOVO!

Ostin je ovo saopštio na ministarskom sastanku NATO saveznika u Nemačkoj, gde se razgovara o pomoći Ukrajini na duži rok u suprotstavljanju ruskom napadu

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i još "18 zemalja" koje su u potencijalnoj opasnosti od ruske agresije", uključujući, kako je naveo Stejt department, Severnu Makedoniju, samoproglašenu republiku Kosovo, Crnu Goru i BiH.

Blinken je rekao da je američka administracija obezbedila dve milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja, preneo je AP.

On nije precizirao koje su to zemlje, ali je naveo da su među njima članice NATO-a i "regionalni bezbednosni partneri" za koje, kako je naveo, postoji najveći rizik od moguće buduće ruske agresije, prenosi AP.

Dok se čeka odobrenje Kongresa, zna se da će oko milijardu dolara ići Ukrajini, a ostatak će biti podeljen Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Kosovu, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji, saopštio je Stejt department.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je ranije u toku dana ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ostin je ovo saopštio na ministarskom sastanku NATO saveznika u Nemačkoj, gde se razgovara o pomoći Ukrajini na duži rok u suprotstavljanju ruskom napadu.

Sa ovim iznosom ukupna američka pomoć Ukrajini iznosi 15,2 milijarde dolara otkako je Bajdenova administracija preuzela dužnost, navodi AP.

Bonus video:

02:55

ŠOK TVRDNJA RADENOVIĆA: NATO BI MOGAO DA NESTANE! Zbog Ukrajine će doći do pobune u Ujedinjenim Nacijama NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.