IMALA JE VEOMA BURNE ODNOSE SA NEKIMA OD NJIH: Elizabeta je ispratila veliki broj premijera i BILO JE SVEGA!
Kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

među njima samo 2 žene

IMALA JE VEOMA BURNE ODNOSE SA NEKIMA OD NJIH: Elizabeta je ispratila veliki broj premijera i BILO JE SVEGA!

Od kako je na vlasti kraljica Elizabeta je imenovala 14 premijera, a mežu njima su i dve žene

Objavljeno:

Britanska kraljica Elizabeta II imenovala je Liz Tras za premijerku danas tokom sastanka u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Kraljica je primila poslanicu Elizabet Tras i zatražila od nje da formira novu vladu.

1 / 2 Foto: Profimedia

Bivši premijer Boris Džonson je podneo ostavku na mesto premijera nakon što ga je oko 50 ministara i poslanika pozvalo da se odluči na taj korak nakon brojnih skandala u koje je bio upleten poslednjih meseci.

Prekidajući tradiciju, kraljica Elizabeta II, koja je u junu proslavila platinasti jubilej, nije imenovala Liz Tras u Londonu, već je umesto toga to učinila u zamku Balmoral u Škotskoj.

Od kako je na vlasti kraljica Elizabeta je imenovala 14 premijera, a mežu njima su i dve žene.

1. Vinston Čerčil

Vinston Čerčil je bio prvi premijer na čelu Velike Britanije nakon što je kraljica Elizabeta II preuzela vlast 1952. godine.

Ratni vođa upoznao je kraljicu dok se vraćala iz Kenije nakon iznenadne smrti njenog oca, kralja Džordža VI.

Kada se penzionisao 1955. godine, kraljica mu je poslala rukom napisano pismo u kom mu je rekla koliko joj nedostaje i kako nijedan naslednik "nikada neće moći da zauzme mesto njenog prvog premijera“.

Vinston Čerčil
Vinston Čerčilfoto: Profimedia

2. Entoni Idn

Ser Vinstona Čerčila je nasledio vođa Torijevaca Entoni Idn koji je bio na vlasti manje od dve godine, tačnije od aprila 1955. do januara 1957. godine.

Nije poznato toliko detalja o odnosu koji su imali premiejr i kraljica, ali je sigurno da je bio dosta formalniji od onog koji je gajila sa njegovim prethodnikom.

Veliki broj kritičara ga svrstava u redove najneuspešnijih britanskih premijera u 20. veku.

3. Harold Makmilan

Makmilan je bio na funkciji premijera Ujedinjenog kraljevstva od januara 1957. do oktobra 1963. godine.

Navodno je bio veoma različit od kraljice, jer je bio gradski entuzijasta za razliku od Elizabete.

Mnogi i danas pamte kako su njih dvoje zajedno slušali radio saopštenja o odlasku američkog astronauta Džona Glena u svemir 1962. godine.

4. Alek Daglas-Houm

Daglas-Houm je bio na čelu britanske vlade samo godinu dana i to od oktobra 1963. do oktobra 1964. godine.

Međutim, za to kratko vreme uspeo je da ostvari dobar odnos sa kraljicom, a ono što ih je najviše spoljilo je zajednička ljubav prema psima.

Zajedno su razgovarali o psima i pucanju. Obojica su bili škotski zemljoposednici, ista vrsta ljudi, pa su mnogima izgledali kao dva stara školska druga.

5. Harold Vilson

Poput ser Vinstona, laburista Harold Vilson osvojio je kraljicu jer su se njih dvojica navodno jako dobro slagali.

Vilson je često boravio sa članovima kraljevske porodice na piknicima na njihovom imanju pored reke u Balmoralu.

Harold Vilson je obavljao funkciju premiejra dva puta, između oktobra 1964. i juna 1970. i ponovo između marta 1974. i aprila 1976.

6. Edvard Hit

Torijevac Ser Edvard Hit bio je na čelu britanske vlade izmežu dva Vilsonova mandata, tačnije od jun 1970. do marta 1974. godine.

Prema izveštajima iz tog perioda Hit se borio da dobije priliku da razgovara sa kraljicom, a njihov odnos mnogi opisuju kao "vrlo hladan".

7. Džejms Kalahan

Potpuno drugačiji odnos kraljica je imala sa Kalahana, laburističkim liderom koji je bio na mestu premiejra između aprila 1976. i maja 1979. godine.

- Jedna od sjajnih stvari kod nje je to što je uvek sposobna da vidi vedriju stranu života - govorio je on o kraljici.

On je takože u više navrata isticao da su njihovi zajednički razgovori uvek bili vrlo prijatni.

8. Margaret Tačer

Margaret Tačer i kraljica Elizabeta imale su jako prijatan odnos.

O tome koliko su bile bliske potvrđuje i kraljičina odluka nakon smrti Čelične Lejdi.

Kada je baronica Tačer umrla u aprilu 2013. godine, kraljica je preduzela neobičan korak da prisustvuje njenoj svečanoj sahrani. Ovo je bila lična odluka i pokazatelj kraljičinog poštovanja prema prvoj ženi premijerki koju je imenovala tokom svoje vladavine.

Margaret Tačer
foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

9. Džon Mejdžor

Ser Džon Mejdžor bio je premijer Velike Britanije od novembra 1990, do maja 1997. godine.

On je bio vrlo blizak sa članovima kraljevske porodice, a svoje prijateljstvo pokazao je i nakon smrti princeze Dajane.

Mejdžor je bio posebno pažljiv prema prinčevima Vilijamu i Hariju nakon razvoda njegovih roditelja i smrti princeze Dajane.

10. Toni Bler

Premijer koji je ostao upamćen po dugogodišnjem ratu sa Irakom bio je na čelu Velike Britanije punih deset godina, od maja 1997. do juna 2007. godine.

Laburistički političar nije bio izuzetno popularan među rojalistima jer su ga mnogi videli kao zagovornika "narodne monarhije".

Ser Toni je otkrio detalje iz nekih od svojih razgovora sa kraljicom u svojim memoarima i jednom je opisao vikend u Balmoralu kao "živopisnu kombinaciju intrigantnog, nadrealnog i krajnje čudnog", piše Metro news.

Smatralo se da je njihov odnos bio prilično formalan.

11. Gordon Braun

I bivši premijer Gordon Braun takođe je imao vrlo formalan odnos sa Njenim Veličanstvom.

On je na čelu Velike Britnije bio tri godine, tačnije od juna 2007. do maja 2010. godine.

Ni Toni Bler ni Gordon Braun nisu bili pozvani na venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton koje je održano 2011. godine.

12. Dejvid Kameron

Kameron, je u Dauning stritu broj deset boravio od maja 2010. do jula 2016. godine, a ostao je upamćen jer je 2014. godine morao da se izvini kraljici Elizabeti.

Uhvaćen je kamerom kako govori tadašnjem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu da je ona bila srećna kada joj je rekao rezultat referenduma o nezavisnosti Škotske.

Implikacija da je Njeno Veličanstvo bila srećna što bi Škotska ostala u Velikoj Britaniji smatrala bi se izdajom s obzirom na to da je ona ranije odbijala d

13. Tereza Mej

Druga žena premijer u istoriji predvodila je Britaniju nakon glasanja o Bregzitu u julu 2016. godine

Njeno Veličanstvo je navodno bila tužno kda je videla kako gospođa Mej odlazi s mesta premijera nakon što je dala ostavku u julu 2019. godine.

- Videla je premijere kako dolaze i odlaze, ja sam bila broj 13. Sve nas je dočekala sa šarmom i obzirnošću i sa impresivnim poznavanjem i razumevanjem aktuelnih pitanja - govorila je Mej o kraljici.

14. Boris Džonson

Iako kraljica Elizabeta uglavnom nije davala nikakve naznake o tome šta oseća prema aktuelnom premijeru, Džonson, međutim, nije krio svoju naklonost.

U roku od nekoliko sati nakon što je prihvatio svoju lidersku ulogu, govorio je o kraljičinom smislu za humor i otkrio da mu je rekla: "Ne znam zašto bi neko želeo taj posao".

Boris Džonson
foto: Profimedia

Tokom parlamentarnog odavanja počasti kraljici u godini njenog jubileja, Džonson je rekao da su njegovi redovni sastanci sa kraljicom uvek bili "izuzetno utešni".

Međutim, premijer je morao da se formalno izvini kraljici dva puta i to kada je Vrhovni sud proglasio "nezakonitim" njegov savet i savet Džejkoba Ris-Moga da se parlament odloži na pet nedelja.

I takođe kada su tokom karantina u Dauning stritu pravljene zurke, čak i dan uoči sahrane kraljičinog supruga princa Filipa.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.