ŠTA LIZ TRAS ZNAČI ZA BAJDENA: Američki predsednik nije oduševljen idejom da ona bude PREMIJERKA?
Džo Bajden, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

ŠTA LIZ TRAS ZNAČI ZA BAJDENA: Američki predsednik nije oduševljen idejom da ona bude PREMIJERKA?

Nova britanska premijerka je ranije tvrdila da, iako Velika Britanija ceni svoj odnos sa SAD, ona ga smatra "posebnim, ali ne i isključivim"

Objavljeno: 12:13h

Džo Bajden i njegova vlada možda nisu baš oduševljeni idejom da Liz Tras bude britanska premijerka, ali će postići da odnos funkcioniše.

Liz Tras bi se možda dopala ideja da se napravi malo prostora između Britanije i Sjedinjenih Država. Ali značaj Vašingtona za Veliku Britaniju, posebno Ujedinjeno Kraljevstvo bez pratećih zaštitnih ograda EU, znači da se ona neće toliko udaljiti od scenarija koji su sledili njeni prethodnici.

Čini se da je to suština onoga što će se verovatno promeniti i šta će verovatno ostati isto, dok se Tras kreće svojim putem kao sledeći britanski premijer i postaje fokus i pokretač mesta Velike Britanije u svetu.

Stručnjaci kažu da je sputavaju višestruke krize koje je nasledila - ekonomija sa rastućom inflacijom, stanovništvo zabrinuto oko toga kako da plati zimske račune za energiju, zemlja koja gubi poverenje u političare i sukob u Ukrajini čiji uticaji odjekuju svetom.

Sa pozitivne strane, u pogledu međunarodnog angažmana i odnosa Britanije sa SAD, ona počinje sa čistim listom, bez prtljaga Borisa Džonsona i optužbi za nepoštenje koje su dovele do njegovog odlaska. Ljudi se takođe dive njoj i Džonsonovom stavu o suprotstavljanju Vladimiru Putinu.

- Mislim da za Liz Tras neće biti perioda medenog meseca, i to ne samo zato što postoji ogroman pritisak da se stvari dogode veoma brzo - kaže za Independent Elizabet Brov, viši saradnik na američkom Institutu u Vašingtonu.

- Velika Britanija mora da reši toliko stvari na domaćem i međunarodnom planu, i to u veoma kratkom vremenskom roku - dodala je.

Prošle godine, kada je Tras (47) imenovana za Džonsonovog ministra spoljnih poslova i de fakto britanskog visokog diplomatu, rekla je na konferenciji Konzervativne stranke da želi da "izgradi mrežu slobode širom sveta".

1 / 8 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

- Odbacujem glasove opadanja. Verujem da su najbolji dani Britanije pred nama. Stavićemo našu zemlju u srce mreže ekonomskih, diplomatskih i bezbednosnih partnerstava - rekla je ona.

- Pomoći ćemo drugim zemljama da rastu kroz preduzeća i trgovinu. I učinićemo našu zemlju konkurentnijom, sigurnijom i slobodnijom - dodala je.

Međutim, ona je takođe tvrdila, iako Velika Britanija ceni svoj odnos sa SAD, ona ga smatra "posebnim, ali ne i isključivim".

Govoreći na marginalnom događaju na glavnoj konferenciji u Mančesteru, upitana je za termin "posebna veza".

- Volim Sjedinjene Države, mislim da je to fantastična zemlja i veoma blizak saveznik Ujedinjenog Kraljevstva - odgovorila je ona.

- Imamo i druge bliske saveznike. Australija postaje naš bliski saveznik, imamo važne odnose širom Evrope. Imamo važan odnos sa Indijom. Ne osećam da se takmičimo sa drugim zemljama da budemo najbolji prijatelj Sjedinjenih Država. Ne mislim da su ove stvari pitanje neke vrste parade lepote zemalja i da Velika Britanija mora da bude prva i u centru, a mi smo zabrinuti kao neka tinejdžerka na zabavi ako se ne smatramo dovoljno dobrim - objasnila je ona tada.

Nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, možda uglavnom dok je Vinston Čerčil bio živ, američki predsednici su obično bili dovoljno ljubazni u javnosti da sugerišu da postoji pravičnost u odnosima između dve nacije.

Istina, čak i kada se rat još vodio, Britanija je bila veoma mlađi partner - ekonomski, vojno i strateški.

Taj disparitet je samo rastao. SAD su britanski trgovinski partner broj jedan, ali Velika Britanija je sedma po veličini u SAD, a 2019. SAD su imale suficit u trgovini robom od 5,9 milijardi dolara.

Ponekad pojedinačni lideri razvijaju lični odnos koji čini da se odnos oseća manje prisiljenim.

Za Ronalda Regana i Margaret Tačer se kaže da su se dobro slagali, a premijerka ga je nazvala "drugim najvažnijim čovekom" u svom životu posle njenog supruga Denisa.

Bil Klinton i Toni Bler su se povezali oko takozvane "trećesmerne triangulacije". A Bler je poslušao savet svog prijatelja da održi sličan blizak odnos sa svojim naslednikom, republikancem Džordžom V. Bušom.

Bler je to uradio sa guštom, utvrdivši u napetim, pomamnim mesecima posle 11. septembra da je u interesu Britanije da se pridruži američkoj invaziji, a kasnije i Iraku, i epizodi zasnovanoj na lažima i lažnim obaveštajnim podacima koja je koštala stotine hiljada života.

Možda je to bio jedan od retkih slučajeva da je podrška Britanije SAD u UN-u bila od istinske vrednosti. (Sekretar odbrane Donald Ramsfeld je jasno stavio do znanja da misli da su SAD potrebne britanske trupe.)

U Vašingtonu, zvaničnici Bajdenove administracije navodno doživljavaju Tras kao ideologa, ali bez buke oko Bregzita koju je Džonson koristio da oduševi ljude poput Donalda Trampa.

1 / 4 Foto: Profimedia

A zbog svog posla kao ministra spoljnih poslova, već je izgradila neke odnose sa SAD i poznatija je od Rišija Sunaka, koji je bio njen protivnik u trci za liderstvo.

Financial Times je naveo da je ona već posetila Belu kuću, kada se pridružila poseti koju je vodio Džonson (58) i koja je opisana kao "topla". Takođe je naglašeno da će Tras i Bajden verovatno održati i sopstveni sastanak na marginama Generalne skupštine UN, koja se održava kasnije ovog meseca.

Brov kaže da se na Tras gleda kao na nekoga ko radi svoj domaći zadatak i priprema se za sastanke, još nešto što bi je moglo razlikovati od Džonsona.

Ako postoji jedna oblast koja je istinski zabrinuta za SAD u vezi sa Tras, čini se da je to njena podrška zakonodavstvu koje bi promenilo trgovinske aranžmane posle Bregzita u Severnoj Irskoj, takozvani protokol Severne Irske.

Iako je od izuzetnog značaja za ljude u Irskoj i Severnoj Irskoj, to je takođe nešto što brine mnoge visoke članove Demokratske stranke u SAD.

Ranije ove godine, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi upozorila je Tras da bi svaka promena mogla da ugrozi trgovinski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, gde mnogi političari i njihove pristalice - među njima i Bajden - tvrde da su irskog nasleđa.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Kao što sam rekla u svojim razgovorima sa premijerom, ministrom inostranih poslova i članovima Donjeg doma, ako Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da potkopa sporazum na Veliki petak, Kongres ne može i neće podržati bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini sa Ujedinjeno Kraljevstvo - rekla je ona.

- Duboko je zabrinjavajuće to što Ujedinjeno Kraljevstvo sada nastoji da jednostrano odbaci protokol o Severnoj Irskoj, koji čuva važan napredak i stabilnost postignut sporazumima.

Brov kaže da bi višestruke krize mogle doći na ruku Liz Tras kada učvrstisvoj lični odnos sa Vašingtonom.

- SAD će možda trebati Velika Britanija manje nego što su Velikoj Britaniji potrebne SAD, ili SAD mogu biti manje uložene u posebne odnose nego Velika Britanija - dodaje ona.

- Ali uprkos tome, zapadni partneri su trenutno očajnički potrebni jedni drugima, pa mislim da će joj to pomoći - zaključuje Brov.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.