DEČAK (14) ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Njegova umetnost je NESTVARNA, pogledajte samo kako je nacrtao MAKRONA! VIDEO
Karem Olamilekan Varis, Foto: Printscreen/Youtube/2nacheki

NEVEROVATNO

DEČAK (14) ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Njegova umetnost je NESTVARNA, pogledajte samo kako je nacrtao MAKRONA! VIDEO

Karimova strast je opipljiva kada govori o svojoj ljubavi prema umetnosti, nečemu što mu se dogodilo sa šest godina.

Objavljeno:

Karim Olamilekan Varis stekao je međunarodnu slavu u julu 2018. nakon što je nacrtao portret francuskog predsednika Emanuela Makrona za dva sata, tokom Makronove posete Svetištu Nove Afrike u Lagosu, Nigerija. Tada je imao samo 11 godina. Danas ima 14 godina, široko je priznat i među vrhunskim umetnicima hiperrealizma priznatim u Nigeriji.

Karimova strast je opipljiva kada govori o svojoj ljubavi prema umetnosti, nečemu što mu se dogodilo sa šest godina. Video je crtež druga iz razreda i odlučio da ga ponovo stvori. „Jednog dana, kada sam bila mali, video sam crtež druga iz razreda i dobio sam inspiraciju. Nacrtao sam isti lik kao on i počeo da vežbam da bih postao bolji“, rekao je Karim za Ventures Africa. Bio je to crtež Visiona, lika iz crtanog filma o superheroju iz Indomitables-a, prve nigerijske beskonačne mobilne igre zasnovane na superherojima.

Ali kako preći od crtanja stripova do stvaranja hiperrealističkih portreta sa društvenom tematikom? Opet, to je slučajnost i emulacija. Devetogodišnji Karim video je hiperrealističan crtež koji je napravio njegov učitelj umetnosti i zaljubio se u sitne zamršenosti i živopisnu trodimenzionalnost. S obzirom na njegovu genijalnost, nije imao problema da nauči kako da crta hiperrealističnu umetnost gledajući i kopirajući svog učitelja. „Video sam (hiperrealistične) slike svog šefa, zaljubio se u njih i odlučio da ih kopiram“, rekao je. Ubrzo nakon toga, njegov sopstveni crtež privukao je pažnju Volea Adedejija, jednog od osnivača Akademije umetnosti Ajovole, umetničke škole koju je Karim upisao da bi unapredio svoj zanat. Impresioniran njegovim radom, škola mu je dala stipendiju.

Karimov talenat mu je pružio i druge prilike kao što je primanje Globalne nagrade tajvanske Fondacije za kulturu i obrazovanje Chou Ta-Kuan 2019. Mlado vunderkind je takođe ambasador Ecobank Nigeria. Zatim postoji društvena valuta da imate preko 150.000 pratilaca na Instagramu, koji služi kao Kareemova onlajn galerija. Pored objavljivanja svoje umetnosti na mreži za svoju zajednicu sledbenika, Karim ima tri izložbe ispod sebe. Prvi se dogodio u Lagosu pre dve godine gde je predstavio Naš nasušni hleb, komad koji često opisuje kao svoje najbolje delo.

Njegova sledeća izložba bila je na Tajvanu gde je nadmašio preko 2.000 nominovanih za osvajanje 22. Fervent Global Love of Lives nagrada. Njegova poslednja izložba održana je u oktobru 2020, zajedno sa ostalim studentima Akademije umetnosti Ajovole. I optimista je u pogledu još jedne izložbe kasnije ove godine. Karimovo prvo umetničko delo koje je nabavljeno bilo je Focus. Slika koju je prodao za N80.000 2018. On kaže da na cenu njegove umetnosti u velikoj meri utiču veličina i količina posla koji se u nju ulaže. Njegov najnoviji komad, Politička usklađenost, je slika tri sa četiri stope za koju je bilo potrebno šest meseci da se završi. Na pitanje za koliko bi se prodao, njegov mentor i dobrotvor Adedeji kaže da je to 3 miliona NZK.

Karimova umetnost često prikazuje njegova iskustva i iskustva ljudi oko njega. Od našeg svakodnevnog hleba do fokusa, do političke usklađenosti, njegove teme su često društveno-kulturne i političke. Njegovo delo, Pritisak, koje je u toku, govori o izazovima sa kojima se deca njegovog uzrasta suočavaju kod kuće i u školi. „Trenutno radim deo o pritisku. Roditelji su pod pritiskom dece, posebno kada dete želi put drugačiji od njegovog. Na primer, ako dete želi da bude umetnik, ali roditelji žele da bude lekar, advokat, itd. A u školi deca su pod velikim pritiskom svojih nastavnika“, objasnio je Karim.

Četrnaestogodišnjak ima zavidnu radnu etiku, žonglira sa tradicionalnom školom i umetničkom školom. „Idem u školu od ponedeljka do petka. Dolazim u studio posle škole ako nemam obaveze ili zadatke. Često sam ovde (u studiju) vikendom. I dolazim svaki dan kada je moja škola na raspustu“, rekao je on. Karimova zarada od umetnosti koristi se za finansiranje svog obrazovanja i izdržavanje porodice. Njegov savet deci zainteresovanoj za umetnost je da ostanu fokusirani, posvećeni, strpljivi i vredni. „Umetnost je zanimljiva. Crtanje i slikanje je zabavno. Svako dete koje je zainteresovano za crtanje i slikanje treba da bude fokusirano, da ima strpljenja, da bude posvećeno i vredno.”

(Espreso/Venturesafrica.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.