NAJNOVIJA PROVOKACIJA AMERIKE: Kini se ovo nimalo neće SVIDETI, novi sukob na POMOLU?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google maps

oružje

NAJNOVIJA PROVOKACIJA AMERIKE: Kini se ovo nimalo neće SVIDETI, novi sukob na POMOLU?

Vlada Kine poziva Ratnu mornaricu SAD da prekine provokacije i demonstriranje sile pod izgovorom slobode plovidbe

Objavljeno:

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da zatraži od Kongresa SAD da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh, izvestio je portal Politiko pozivajući se na obaveštene izvore.

Politiko je prema tri izvora, koji su zahtevali anonimnost zbog osetljivosti ovog pitanja, naveo da bi fokus trebalo da bude na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umesto razvijanja novih sistema i sposobnosti koje bi verovatno rasplamsale već usijane tenzije sa Kinom, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku vladi u Tajpeju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan, mogle bi da budu objavljene u narednim nedeljama ili mesecima, navodi britanska agencija.

Peking je organizovao do sada nezabeležene vežbe na moru i vazduhu, oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posete Tajpeju predsedavajuće američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, ovog meseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Američki političari su u tri navrata posećivali Tajvan nakon posete Pelosi, a poslednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, koja se u petak sastala sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, navodi Rojters.

Kina pozvala američku mornaricu da prestane da demonstrira silu

Vlada Kine poziva Ratnu mornaricu SAD da prekine provokacije i demonstriranje sile pod izgovorom slobode plovidbe, saopštio je juče portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Komentarišući prolazak američkih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, on je rekao da ta plovila demonstriraju silu "pod zastavom slobode plovidbe" i da to nije privrženost slobodi plovidbe, već provokacija kojom se namjerno šteti miru i stabilnosti u regionu.

1 / 6 Foto: Profimedia

-Kineska strana još jednom poziva SAD da prestane da razvodnjava i izopačuje princip jedne Kine i da strogo poštuje suverenost i teritorijalni integritet drugih zemalja i osnovne međunarodne norme o nemiješanju u unutrašnja pitanja zemalja i da stvarno sprovedu odredbe tri zajednička saopštenja Kine i SAD k- istakao je.

Rojters je u subotu, 27. avgusta, objavio da su dva američka ratna broda plovila kroz Tajvanski moreuz prošle sedmice.

Bonus video:

05:05

ŽESTOK OKRŠAJ U PROGRAMU UŽIVO! Boško Obradović i Milan Nikolić u KLINČU ZBOG EVROPRAJDA Pomenuta i Ana Brnabić

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.