FRANCUSKA UDARILA NA VELIKU BRITANIJU: Optužili ih za EKOLOŠKU KATASROFU, prizor je JEZIV!
Ekološka katastrofa, Foto: Profimedia

SKANDAL

FRANCUSKA UDARILA NA VELIKU BRITANIJU: Optužili ih za EKOLOŠKU KATASROFU, prizor je JEZIV!

Francuska je optužila Veliku Britaniju da namerno ispušta otpadne vode u more

Objavljeno:

Velika Britanija ugrožava zdravlje i morski život na francuskoj obali dozvoljavajući da se otpadne vode bacaju u Lamanš i Severno more, izjavila su tri evroposlanika.

Upozorenje o zagađenju izdato je za skoro 50 plaža u Engleskoj i Velsu, nakon što je jaka kiša dovela do prelivanja kanalizacije u reke i more, piše BBC.

Francuski poslanici EP optužuju Veliku Britaniju da zanemaruje ekološke obaveze i rizikuje morski život i ribolov.

Britanske vodovodne kompanije, naprotiv, kažu su da ulažu sredstva u rešavanje ovog problema.

Francuske optužbe na engleski račun

Francuska i Velika Britanija od Bregzita imaju trzavice i sukobljavaju se zbog različitih povoda - zbog prava na ribolov, migranata, a sada i zbog ispuštanja otpadnih voda.

Francuski poslanici u Evropskom parlamentu u svom pismu Evropskoj komisiji, direktno su optužili Veliki Britaniju za svesno zanemarivanje problema ekologije.

- Od svog odlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo je zanemarilo svoje ekološke obaveze - naveli su poslanici Evropskog parlamenta u pismu pozivajući na pravnu ili političku akciju od Evropske komisije.

Portparol britanske vlade je naprotiv, kao odgovor na stavove iznete u pismu, izjavio da je da njihova tvrdnja "jednostavno nije tačna".

- Uprkos tome što više nije vezana zakonima EU, UK je i dalje potpisnica relevantnih konvencija Ujedinjenih nacija o zaštiti zajedničkih voda - tvrde poslanici Evropskog parlamenta.

Sva trojica evropskih poslanika pripadaju proevropskoj stranci En Marche francuskog predsednika Emanuela Makrona. Jedan od njih, Pjer Karleskind, predsedava odborom za ribarstvo Evropskog parlamenta.

"Lamanš i Severno more nisu deponija"

Poslanici su takođe pozvali na akciju, koju vide kao direktno ugrožavanja evropskih standarda.

- Ne može se dozvoliti Velikoj Britaniji da zanemari obaveze preuzete u okviru Bregzita i da ugrozi 20 godina evropskog napretka u pogledu standarda kvaliteta vode - napisali su oni.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe upozoravaju da čak i kratkoročno curenje kanalizacije dovodi u opasnost vode za kupanje na francuskoj obali i da bi takođe moglo da naškodi morskom biodiverzitetu, ribolovu i uzgoju školjki.

- Lamanš i Severno more nisu deponija - rekla je Stefani Jon Kurten, političarka iz Normandije koja je takođe u odboru za ribarstvo Evropskog parlamenta.

Većina Ujedinjenog Kraljevstva ima kombinovani kanalizacioni sistem, tako da se otpadna voda iz toaleta dovodi do prečišćavača otpadnih voda kroz iste cevi kao i kišnica.

Da bi se sprečilo da kuće i javni prostori budu poplavljeni nakon obilnih kiša, sistem je dizajniran da se povremeno preliva i ispušta neobrađenu kanalizacionu vodu u reke i more.

Nedavno toplo vreme povećalo je rizik od poplava, pošto suvo tlo nije u stanju da brzo apsorbuje vodu.

Britanija ulaže tri milijarde funti

"Water UK", koja predstavlja britansku industriju vode, saopštilo je da se kompanije za vodu "slažu da postoji hitna potreba" za akcijom i da ulažu više od 3 milijarde funti u poboljšanje prelivanja u okviru šireg nacionalnog programa zaštite životne sredine između 2020. i 2025. godine.

Portparol britanskog Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja rekao je da nije tačno da se Ujedinjeno Kraljevstvo ne pridržava ciljeva kvaliteta vode:

- Zakon o životnoj sredini je učinio naše zakone još jačim u pogledu kvaliteta vode nego kada smo bili u EU, od ciljeva za borbu protiv zagađenja nutrijentima do novih moći za borbu protiv štetnih supstanci u našim vodama. Takođe smo postavili zakonom za vodovodne kompanije da smanje učestalost i obim ispuštanja usled olujnog prelivanja i postavili zakonom za vodovodne kompanije da instaliraju nove monitore koji će u realnom vremenu izveštavati o svim ispuštanjima kanalizacije u njihovoj oblasti. Međutim, Liberalne demokrate su optužile vodovodne kompanije da nisu pravilno nadgledale kanalizaciju, rekavši da mnogi takvi uređaji za nadzor ili nisu instalirani ili ne rade.

Vlada će uskoro pokrenuti najveći plan u Velikoj Britaniji za smanjenje prelivanja kanalizacije tokom oluja - rekao je portparol Defra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.