"GOLI OTOK ILI ĐAVOLJE OSTRVO GRČKE": Godinama je tu bilo ZATVORENO preko 10.000 muškaraca, a retko ko to ZNA!
Grčka, Foto: profimedia

OTKRIVAMO

"GOLI OTOK ILI ĐAVOLJE OSTRVO GRČKE": Godinama je tu bilo ZATVORENO preko 10.000 muškaraca, a retko ko to ZNA!

Jaros je ostrvo Kiklada, egejskog arhipelaga, i nalazi se nedaleko od Androsa, Tinosa i Sirosa.

Objavljeno:

Jeste li čuli za Jaros, "đavolje ostrvo" Grčke? Verovatno niste.

Jaros je ostrvo Kiklada, egejskog arhipelaga, i nalazi se nedaleko od Androsa, Tinosa i Sirosa.

U klasičnoj literaturi se pominje da su Jaros i Mikonos dva ostrva za koja je Apolon vezao sveto ostrvo Delos kako bi prestalo da luta po Egejskom moru, piše B92.

Ipak, Jaros je vremenom poneo i druge uloge, zaslužne za njegovu reputaciju „grčkog Golog otoka“.

Još za vreme Rimske imperije ostrvo je služilo kao mesto na koje su odvođeni svi oni koji su prkosili zakonu i koji su smatrani „defektom“ društva, a u novijoj istoriji dobilo je još strašniju namenu - u većem delu druge polovine 20. veka funkcionisalo je kao tajni zatvor, koji istoričari porede sa nacističkim koncentracionim logorima.

Upravo je ovde od 1948. do 1953. godine bilo zatvoreno preko 10,000 muškaraca koji su bili deo Grčkog pokreta otpora (EAM) i učestvovali u Grčkom građanskom ratu. Zatvor je ponovo počeo da se koristi u periodu između 1957. i 1964. godine, pa opet od 1967. do 1974. godine, kad su među zatvorenicima po prvi put bile i žene, čak i trudnice.

Zvanično je to bila neka vrsta popravnog doma, gde su se "neposlušni" pretvarali u „prave Grke” upotrebom raznih kazni. U stvari, to je bilo mesto prinudnog rada i mučenja, piše DW.

Kada je konačno struktura počela da se urušava i propada, zatvorsko ostrvo je konačno napušteno i sve do 2000. godine koristila ga je samo mornarica, a godinu dana kasnije proglašeno je istorijskim spomenikom.

Danas je zabranjeno za turiste, zabranjen je čak i ribolov oko ostrva, mada postoji inicijativa da se pretvori u zaštićeno ekološko područje i atrakciju za ronioce. Ostrvo je dom mnogih vrsta flore i faune, a najpoznatije je po mediteranskim fokama koje ovde žive.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.