JEDNOG EVROPSKOG KRALJA ČUVAJU PINGVINI: Jedan je čak postao VITEZ, pogledajte kako SALUTIRAJU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/ Edinburgh Zoo

prelepo

JEDNOG EVROPSKOG KRALJA ČUVAJU PINGVINI: Jedan je čak postao VITEZ, pogledajte kako SALUTIRAJU! (VIDEO)

Zvanična maskota elitnih čuvara kralja Haralda Petog trenutno se nalazi u zoo-vrtu u škotskoj prestonici Edinburgu

Objavljeno:

Imajući u vidu da su neke evropske države, makar “na papiru”, monarhije ne čudi da njihovi kraljevi i kraljice raspolažu, pomalo arhaičnom, kraljevskom gardom, ali neke od ovih vojnih formacija su čudnije od drugih.

Upravo to je slučaj sa Kraljevskom gardom Norveške, koja broji 1.300 članova, među kojima je pukovnik Nils Olaf Treći, inače kraljevski pingvin.

Zvanična maskota elitnih čuvara kralja Haralda Petog trenutno se nalazi u zoo-vrtu u škotskoj prestonici Edinburgu, a takođe je jedini pripadnik svoje vrste koji ponosno nosi vitešku titulu sera.

Nils je, kao što mu ime govori treći po redu kraljevski pingvin koji je “služio” norveškog monarha od 1972. godine. Na toj poziciji je nasledio svog imenjaka negde između 2008. i 2016. godine, a vojni čin je dobio 2016.

Čudna tradicija vodi poreklo od porodice norveškog brodarskog magnata Kristijana Salvesena koja je poklonila kraljevskog pingvina zoološkom vrtu u Edinburgu na njegovom otvaranju 1913. godine. Kada je Kraljevska garda Norveške posetila vojnu paradu Edinburgu iz 1961. godine, poručnik po imenu Nils Egelijen se zainteresovao za koloniju pingvina u zoološkom vrtu, da bi ova jedinica 1972. zvanično usvojila jednog od njih.

Pingvin je dobio ime Nils Olav u čast Nilsa Egelijena i norveškog kralja Olafa Petog. On je u početku dobio čin kaplara, ali je unapređivan svaki put kada se Garda vraćala u zoološki vrt, sve dok najnovija verzija Nilsa nije dogurala do pukovnika.

Inače, prethodni Nils je proglašen vitezom na ceremoniji u zoološkom vrtu Edinburgu 15. avgusta 2008. kojoj je prisustvovalo 150 pripadnika Kraljevske garde.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.