SPOMENIK ZA MORŽICU FREJU! Evropska zemlja PRIKUPLJA novac kako bi joj ODALA počast
Ilustracija, Foto: Profimedia

freja

SPOMENIK ZA MORŽICU FREJU! Evropska zemlja PRIKUPLJA novac kako bi joj ODALA počast

Morž Freja je volela da se penje na male čamce, ali je i pravila štetu, kažu zvaničnici koji su se nadali da će Freja sama otići iz zaliva i da će eutanazija biti poslednje sredstvo

Objavljeno:

Internet kampanjom u Norveškoj prikupljeno je više od 20.000 dolara za izgradnju spomenika Freji, simpatičnoj moržici koja je eutanazirana tokom vikenda, koja je postala opasnost po sigurnost znatiželjnih promatrača.

Freja je stekla svetsku slavu nakon što je primećena kako uživa u fjordu u Oslu. Eutanazirana je u nedjelju nakon što su zvaničnici objavili da je 600 kilograma teška životinja počela da pokazuje znakove stresa i da je potencijalna pretnja ljudima koji se ne drže preporučene udaljenosti.

- Odluka o eutanaziji donesena je na temelju ukupne procene opasnosti za sigurnost ljudi. Pomno smo analizirali sva moguća rešenja. Zaključili smo da ne možemo da obezbedimo dobrobit životinji ni na koji mogući način - rekao je čelnik norveške uprave za ribolov Frank Bake-Jensen.

Dodao je da su pozivi ljudima da se drže podalje bili uzaludni.

Organizator internet kampanje kojom se skuplja novac, rekao je da je cilj da spomenik služi kao podsetnik budućim generacijama o potrebi očuvanja životinja.

- Eutanazija Freje šalje izrazito negativnu poruku da Norveška, a posebno Oslo, ne mogu da osiguraju prostor za divlje životinje. Podizanjem spomenika Freji, koja je postala simbol u tako kratkom razdoblju podsetićemo sebe (i generacije koje dolaze) da ne možemo i ne treba da ubijamo prirodu, kada nam se nešto nađe na putu - rekao je on.

Morž Freja je volela da se penje na male čamce, ali je i pravila štetu, kažu zvaničnici koji su se nadali da će Freja sama otići iz zaliva i da će eutanazija biti poslednje sredstvo.

1 / 7 Foto: Profimedia

Morževi uglavnom nisu agresivni prema ljudima, ali mogu to da postanu ako osete pretnju.

Bonus video:

11:59

UHVATILI ĐAVOLA, PA SE SPUSTILI U PAKAO PO DOKAZE: Marković o Lalićevoj mračnoj strani! JEZIVI DETALJI O BELIVUKOVIM JATACIMA

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.