"MOMCI, KOPAJTE ROVOVE!": Amerika mesecima unazad znala DO DETALJA PUTINOVE PLANOVE?!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

IZVEŠTAJ

"MOMCI, KOPAJTE ROVOVE!": Amerika mesecima unazad znala DO DETALJA PUTINOVE PLANOVE?!

List je naveo hronologiju događaja koji su se uoči ruske invazije na Ukrajinu odvijali iza zatvorenih vrata

Objavljeno:

Zvaničnici Bajdenove administracije mesecima su znali da Vladimir Putin okuplja desetine hiljada vojnika i šalje tenkove duž ukrajinske granice, piše Vašington post.

List je naveo hronologiju događaja koji su se uoči ruske invazije na Ukrajinu odvijali iza zatvorenih vrata. Kako su se obaveštajni podaci gomilali, Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost Bajdena, postao je uveren da će Rusija započeti rat u Ukrajini i sazvao je hitan sastanak u Ovalnoj sobi.

Džou Bajdenu je tada rečeno da obaveštajni podaci o Putinovim operativnim planovima pokazuju da je sve spremno za masovni napad na Ukrajinu, a Vašington post navodi da je američka obaveštajna zajednica imala svoje izvore u ruskom političkom vođstvu, špijunskom aparatu i vojsci.

Bajdenu je, kako navodi list, tada rečeno, da su sadašnji Putinovi planovi predviđaju zauzimanje većine ukrajinske teritorije.

Ovaj izveštaj, sa do sada neobjavljenim detaljima, baca novo svetlo na borbu SAD-a za vraćanje verodostojnosti, pokušaj balansiranja tajnosti oko obaveštajnih podataka s potrebom da se saveznike uveri u njihovu istinitost i izazov određivanja kako će najmoćniji svetski vojni savez pomoći ne baš savršenoj demokratiji na ruskoj granici, a da NATO ne ispali ni jedan metak, ocenjuje Vašington post.

Takođe, list navodi da je tekst napisan nakon razgovora s više od trideset visokih zvaničnika SAD, Ukrajine, Evrope i NATO-a.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Na prvom sastanku u Ovalnoj sobi, kom su prisustvovali i šefovi CIA, FBI, prvi čovek Pentagona, kao i brojni drugi najviši zvaničnici obaveštajne i odbrambene zajednice, Bajdenu su do detalja predočeni svi planovi ruskog predsednika u Ukrajini. Amerika je tako, ocenjuje Vašington post, dobile su "izvanredne detalje" o tajnim planovima Kremlja, dok je Rusija i dalje poricala sve.

"Napad na Kijev s dve strane, uklanjanje Zelenskog"

- Procenjujemo da planiraju izvršiti značajan strateški napad na Ukrajinu iz više smerova istovremeno - rekao je na sastanku general Mark Mili. Napad je trebalo da bude brz i da zatekne ukrajinske snage nespremnima.

Prema obaveštajnim podacima, Rusi bi došli sa severa, s obe strane Kijeva. Deo vojske bi se kretao kroz ukrajinski grad Černigov, dok bi drugo krilo Kijev napalo na zapadu, napredujući prema jugu iz Belorusije, kroz prirodni koridor između "zone isključenja" oko nuklearne elektrane Černobilj i okolnog močvarnog tla.

Odvojeno, ruske snage će doći s istoka i proći kroz središnju Ukrajinu do reke Dnjepar, dok će trupe s Krima preuzeti jugoistočnu obalu. Te bi akcije mogle da potraju nekoliko nedelja, predviđali su ruski planovi.

Nakon što bi zastale da se pregrupišu i ponovo naoružaju, ruske snage bi krenule prema zapadu, prema liniji sever-jug koja se proteže od Moldavije do zapadne Belorusije, ostavljajući krnju ukrajinsku državu na zapadu - područje koje je prema Putinovoj računici bilo naseljeno nepopravljivim neonacističkim rusofobima.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Nakon što je bio suočen s novim obaveštajnim podacima i analizom na brifingu u oktobru 2021, Bajden je navodno imao dve reakcije. Prvo je trebalo da pokuša da odvrati Putina, a smatrao je da bi trebalo poslati nekoga u Moskvu da sedi s Rusima na najvišem nivou i kaže im: “Ako to učinite, ovo će biti posledice. "

Drugo, trebalo je obavestiti saveznike o američkim obaveštajnim podacima i uključiti ih u jedinstven i odlučan stav da Rusiji treba zapretiti oštrim sankcijama, ojačati i proširiti odbranu NATO-a i pomoći Ukrajini. Tako je Amerika poslala svoje najviše zvaničnike u Moskvu i u sedište NATO-a u Briselu.

Četiri pravila

Vašington post zatim navodi i da su uspostavljena četiri važna pravila:

1. Ne sme se dogoditi oružani sukob između američke vojske i NATO-a s Rusijom.

2. Rat mora ostati unutar geografskih granica Ukrajine.

3. Trebalo bi ojačati i održati jedinstvo NATO-a.

4. Trebalo bi ojačati Ukrajinu i dati joj sredstva za borbu.

Bajdenova administracija takođe je imala još jednu brigu – Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsednika, jer se bojala da on nije dorastao Putinu, a I sva matematika je bila na strani Rusije. Zato je Bajden poslao državnog sekretara Entonija Blinkena da razgovara sa ukrajinskim predsednikom, u Glazgovu, na marginama međunarodnog samita o klimatskim promenama. Zelenskom je tada rečeno koje podatke ima Amerika i da im se sprema napad.

I Blinken je priznao, kasnije, da je do tog sastanka došlo. “Bili smo samo nas dvojica, dva metra jedan od drugog”, rekao je on u jednom intervjuu.

Ipak, Zelenski je tada bio skeptičan, a u prvi mah je smatrao da su američki obaveštajni podaci da će ih Rusija napasti samo spekulacije.

Manje od dve sedmice nakon sastanka u Glazgovu, ukrajinski šef diplomatije i šef kabineta Zelenskog, posetili su Stejt Department gde im je visoki američki zvaničnik koji ih je dočekao jasno rekao: “Momci, kopajte rovove!”

Službene smernice zabranjivale su američkim obaveštajnim agencijama da dele taktičke informacije koje bi Ukrajina mogla upotrebiti za pokretanje ofanzivnih napada na lokacije ruskih trupa na Krimu ili protiv separatista koje podržava Kremlj na istoku, pa zato KIjev nije nikada dobio detalje onoga šta je Vašington znao.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.