ONA JE BILA PRVA STARLETA U ISTORIJI: Rođena u TEŠKOJ bedi, a zahvaljujući LEPOTI stigla do samog VRHA! (FOTO)
Meri Nesbit, Foto: Wikipedia

OTKRIVAMO

ONA JE BILA PRVA STARLETA U ISTORIJI: Rođena u TEŠKOJ bedi, a zahvaljujući LEPOTI stigla do samog VRHA! (FOTO)

U godinama koje će uslediti Meri će postati ljubavnica brojnih uticajnih i bogatih ljudi

Objavljeno:

Lepa i atraktivna Meri Nesbit bila je prva starleta u istoriji koja je živela u 18. veku. Ona je bila kurtizana koja se se kretala u najvišim slojevima engleskog društva, čak i među plemićkim porodicama.

Meri se rodila u teškoj bedi i nepoznatog je porekla, a neretko se za vreme njenog života spekulisalo da je pronađena u dečjim kolicama.

Ipak, sirotinjski život nije bio suđen Meri – njena lepota i koketnost polako ali sigurno krčili su joj put ka kremu engleskog društva. Uvek je bila u centru zbivanja, a muškarci su se “lomili” oko nje.

Popularnost ove dame naglo je porasla kada je jednom prilikom pala s konja. Svi su tada videli da nije nosila gaćice, a ona je ovu “nezgodu” pretvorila u trenutak slave koji je pametno iskoristila. Naime, tada je pozirala za portret čuvenom umetniku Džošui Rejnoldsu, a potom je sliku umnožila i podelila svojim muškim obožavaocima.

I to je bila konačna prekretnica u njenom životu! Mali “trik” ju je vinuo u nebesa – Meri je postala ljubimica imućne engleske gospode i rado viđen gost na zabavama, balovima i večerama.

Kada se udala muž je poludeo

Njen prvi javni ljubavnik bio je erl Simon Lutrel, čovek poznat i kao “Kralj pakla”. Pretpostavlja se da je upravo on “krivac” za njen nadimak – “Paklena Dejvis”. Lutrel je mladoj Meri na neki način odredio sudbinu – on ju je upoznao sa Aleksandrom Nesbitom, najmlađim sinom bogatog bankara iz Londona, a ovo poznanstvo ubrzo je rezultiralo brakom.

I to kakvim brakom!

Ozakonjena veza je Mari donela komfor, luksuz, i na koncu svega – komoditet da kao finansijski nezavisna žena radi šta hoće i spava s kim hoće.

Njen suprug je poludeo i preminuo nekoliko godina nakon sklapanja braka, a šuškalo se da je Meri tome u mnogome doprinela. Njena brojna neverstva, neposlušnost i nepoštovanje bili su zaslužni za ludilo nesrećnog Aleksandra.

Najverovatnije je da su takve glasine i bila istina – ona je još tokom braka postala priznata ljubavnica Augustusa Herveja, trećeg erla od Bristola, piše Istorijskizabavnik.rs

Međutim, uprkos preljubi i razmiricama sa gospodinom Nesbitom, Meri je bila ta koja je nasledila njegov imetak. Iz veze sa Hervejom izašla je još bogatija.

Atraktivna Britanka je ponovo angažovala slikara Džošuu Rejnoldsa, u želji da je ovog puta naslika kao bogatu i samostalnu ženu. Umetnik ju je predstavio kao svevremenu lepoticu sa golubom u ruci (koji simboliše ljubav i nevinost), a portret je trebalo da “opere” uprljanu Merinu reputaciju.

Od kurtazine do diplomate

U godinama koje će uslediti Meri će postati ljubavnica brojnih uticajnih i bogatih ljudi – oficira, grofova, sekretara pri vladi i muškaraca sa političkim ambicijama, a uglavnom će u svim svojim odnosima, avanturama i vezama uspeti da se dodatno materijalno obezbedi – dobijala je nakit, odeću, nameštaj, čak i čitava imanja…

Tokom Francuske revolucije život Meri Nesbit poprimio je sasvim drugačiji tok – ona je postala svojevrsni diplomata. Pretpostavlja se da ju je tadašnji premijer Vilijam Pit angažovao kao agenta vlade u svojim tajnim namerama da obnovi francusku monarhiju.

Meri je tada privukla pažnju javnosti ali kroz potpunu drugačiju prizmu – bila je uvažavana kao žena od velikog političkog značaja. Tadašnje dnevne novine “Morning Chronicle” napisale su “ova proslavljena dama, upkos promiskuitetu u svom životu, stekla je jednu uzvišenost i dostojanstvo, uspevši da iskoristi svoj uticaj u pravom smeru i na najbolji način”.

Mari je od tada provela svoj život putujući po inostranstvu i predstavljajući Veliku Britaniju kao diplomata. Preminula je u dubokoj starosti u 82. godini u Parizu, gde je i sahranjena 4. novembra 1825. godine.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.