ŠVAJCARCI VRAĆAJU PARE UZBEKISTANU: Kada vidite koja suma je u pitanju NEĆETE POVEROVATI SVOJIM OČIMA
Ilustracija, Foto: Kineski radio Internacional

ODLUČENO

ŠVAJCARCI VRAĆAJU PARE UZBEKISTANU: Kada vidite koja suma je u pitanju NEĆETE POVEROVATI SVOJIM OČIMA

„Fond će omogućiti da se vraćena imovina koristi za dobrobit građana Uzbekistana“

Objavljeno:

Švajcarska je danas pristala da vrati Uzbekistanu više od 100 miliona dolara, koje je zaplenila tokom dugotrajne istrage povezane sa Gulnarom Karimovom, kćerkom bivšeg predsednika Islama Karimova.

Krivični postupak koji se protiv Karimove vodi u Švajcarskoj, a uključuje i optužbe za pranje novca kroz ugovaranje posla u sferi telekomunikacijama, do sada je rezultirao zaplenom 131 milion dolara, prenosi Rojters.

Švajcarska
Švajcarskafoto: Profimedia

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi više sredstava iz imovine koja bi mogla biti zaplenjena u budućnosti moglo da bude predmet zaplene.

Ugovor, koji su u Bernu potpisali švajcarski predsednik Injacio Kasis i uzbekistanski ministar pravde Ruslanbek Davletov, biće osnov za uspostavljanje povereničkog fonda iz kojeg će se koristiti sredstva za projekte održivog razvoja u Uzbekistanu.

„Fond će omogućiti da se vraćena imovina koristi za dobrobit građana Uzbekistana“, izjavio je Kasis.

Islam Karimov je vladao Uzbekistanom 27 godina do smrti 2016. godine, a njegova kćer Gulnara bila je nekada uspešna poslovna žena i predstavnica svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Ona je zatvorena u Uzbekistanu 2019. godine zbog kršenja kućnog pritvora, nakon što je 2015. godine dobila petogodišnju kaznu za proneveru i iznudu, iako je negirala bilo kakvo protivzakonito delovanje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.