BILI SU PREKRIVENI KRVLJU: Oglasio se lekar koji je pomagao deci iz prevrnutog autobusa u Bugarskoj
Bugarska, Foto: VBOX.COM/SCREENSHOT

NESREĆA

BILI SU PREKRIVENI KRVLJU: Oglasio se lekar koji je pomagao deci iz prevrnutog autobusa u Bugarskoj

Osmoro dece i četvoro odraslih povređeni su u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, kada se autobus iz Srbije, koji je prevozio decu i odrasle folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice, prevrnuo na autoputu Trakija, saopštila je bugarska policija

Objavljeno:

Vaskularni hirurg Anton Elkin koji je u bolnici u Staroj Zagori zbrinjavao Srbe koji su povređeni u autobuskoj nesreći u Bugarskoj rekao je u izjavi za medije da je prizor nakon nesreće na auto-putu bio šokantan.

- Neki su imali samo rane na glavi, bilo je dosta krvi - rekao je lekar gostujući u jutarnjem programu "Zdravo Bugarska".

On je zatim dodao da se sasvim slučajno našao tamo.

- Odmah sam stao i pridružio se ostalima. Dok smo se kretali auto- putem, dve kolone su naglo usporile. Onda smo videli prevrnuti autobus. Prvo smo morali da procenimo ko je od povređenih relativno stabilan, a kome je potrebna pomoć - priseća se lekar.

Osmoro dece i četvoro odraslih povređeni su u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, kada se autobus iz Srbije, koji je prevozio decu i odrasle folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice, prevrnuo na autoputu Trakija.

Jutros je direktor dečje klinike u Sofiji Vladimir Dimitrov rekao da je dvoje dece i dalje u teškom stanju, ali da nisu životno ugroženi.

- Ekipe sprovode sve neophodne mere. Jedno dete je posle duže operacije noć provelo relativno mirno. Jutros se ekipe okupljaju i potrebne su još dve operativne intervencije za poboljšanje njegovog stanja. Sve naše ekipe su u pripravnosti. Imamo punu podršku Ministarstva zdravlja - objasnio je Dimitrov.

Ostala deca prebačena u Tiršovu

Sedmoro mališana, koji su povređeni u nesreći u Bugarskoj, juče su na granici sačekale medicinske ekipe iz Niša i prevezle u Beograd. Stanje dece stabilno, kažu u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Svi osim jednog deteta koje će imati operaciju lakta biće pušteni kući u naredna dva dana.

U Dečiju kliniku u Tiršovoj sinoć oko 19 časova stiglo je sedmoro mališana, dva dečaka i pet devojčica starosti od 9 do 17 godina, koji su povređeni u nesreći u Bugarskoj.

Nakon pregleda i dijagnostike, utvrđeno je da je njihovo zdravstveno stanje stabilno. Dr Siniša Dučić kaže za RTS da su deca dobro i da ne očekuje da se njihovo stanje komplikuje.

- Kod četiri pacijenta smo radili dodatni skener, i kod jednog pacijenta smo radili rendgen dijagnostiku lakta. Svi pacijenti imaju višestruke povrede mekih tkiva ekstremiteta i lica i pored toga, tri pacijenta imaju komocioni sindrom. Jedan pacijent ima prelom jednog dela lakta i on će danas biti operisan- kaže dr Dučić.

Prema njegovim rečima, šestoro dece bi u naredna dva dana trebalo da bude pušteno kući.

1 / 11 Foto: VBOX.COM/SCREENSHOT

- Obično za ovakve povrede deca provedu 24 do 48 sati na opservaciji, na praćenju. Tad se posmatra da li će doći do nekog sekundarnog odgovora organizma, rane se isprate, da li će krenuti nešto u smislu infekcija rane - kaže dr Dučić i dodaje da su svi pacijenti dobili antibiotsku terapiju.

Jedno dete će danas imati operaciju lakta, posle koje će još tri do pet dana morati da provede u bolnici.

Zbog stresa koji su pretrpela usled nesreće, sa decom će u Tiršovoj razgovarati i tim psihologa.

Četrnaest osoba povređeno je u nedelju, kada se u Bugarskoj prevrnuo autobus iz Srbije. Dva teže povređena dečaka prebačena su u Sofiju na dalje lečenje.

- Ja imam informaciju da se radi o jednom pacijentu sa neurotraumom, a jedan sa povredom koštanog sistema - rekao je dr Dučić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.