VIŠE IM NEĆE PASTI NA PAMET DA SEDNU ZA VOLAN PIJANI! Moldavija uvela STRAVIČNU praksu, hoće li URODITI plodom?
Ilustracija, Foto: Profimedia

vožnja pod uticajem

VIŠE IM NEĆE PASTI NA PAMET DA SEDNU ZA VOLAN PIJANI! Moldavija uvela STRAVIČNU praksu, hoće li URODITI plodom?

Vozači koji su tu poslati moraju da pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća

Objavljeno: 13:54h

Moldavija je našla prilično radikalan način za borbu protiv vozača u pijanom stanju. Ova država godinama unazad ima velike probleme sa vozačima koji voze u pijanom stanju, ali nova mera koja je uvedena 2019. godine se pokazala efikasnom i smanjila je broj osoba koje ponavljaju taj prekršaj.

Oni vozači kojima se oduzme vozačka dozvola zbog saobraćajnog prekršaja, mogu da je dobiju nazad ako plate 200 evra i na taj način su "kupili" ulaznicu za specijalni korektivni program. Treba uzeti u obzir važnu činjenicu, a to je da prosečna plata u Moldaviji iznosi oko 270 evra.

Korektivni program se sastoji od rada u bolnici. Vozači koji su tu poslati moraju da pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća. Kada tu nije potrebna pomoć, poslati su na drugo odeljenje - u mrtvačnicu! Moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade poput asistencija u autopsijama, pranje tela... Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je rekao da mu je to najteža lekcija u životu.

- Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovde - naveo je drugi vozač.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kada kažnjeni vozači završe sa ovim specijalnim programom, moraju ponovo da polažu vozački ispit. Trenutno, ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Više od 600 vozača je prošlo kroz ovaj program, dosad je zabeležen samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja.

Bonus video:

04:02

SALMAN RUDŽI NA UDARU VEĆ 3 DECENIJE Publicista Lučić za Kurir TV: Ovo je klasična obaveštajna igra

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.