NEMCI KRIZIRAJU! Masovna NESTAŠICA na OVIM poljima rada, nedostaje POLA MILIONA radnika
Ilustracija, Foto: Profimedia

kriza

NEMCI KRIZIRAJU! Masovna NESTAŠICA na OVIM poljima rada, nedostaje POLA MILIONA radnika

Nemačke kompanije traže 13.638 IT specijalista, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila i 10.562 profesionalna vozača

Objavljeno:

Nemačka se suočava sa velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage, praktično u svim granama. Najveći problemi su u sektoru socijalnog rada. Udruženja poslodavaca traže povećano useljavanje radnika, prenosi Dojče vele.

U periodu od jula 2021. do jula 2022., tržištu rada u Nemačkoj nedostajalo je više od pola miliona kvalifikovanih radnika. Ovo je rezultat studije koju je sproveo Institut za nemačku privredu (IV) u Kelnu. Registrovano je ukupno 537.923 nepopunjena radna mesta.

U proteklih 12 meseci najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage bilo je u sektoru socijalnog rada. Tamo ima 20.578 nepopunjenih radnih mesta, što je novi rekord, tvrdi IV. „Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje, na primer, u socijalnom radu u školama, radu sa mladima, decom i u staračkim domovima ili u savetovalištu zavisnika. Dakle, u svim onim oblastima gde je potrebna ljudska podrška za rešavanje socijalnih problema. “, pišu autori studije. Helen Hikman i Filiz Koneberg.

Nedostatak radnika u mnogim sektorima Sličan nedostatak stručne radne snage uočen je iu sektoru u kome rade vaspitači – još uvek je nepopunjeno 20.500 radnih mesta. „Ovo je rekordna vrednost u ovom sektoru“, kaže se u studiji IV. U staračkim domovima nedostaje 8.279 negovatelja, potrebna su i 16.974 elektrotehničara, a potrebno je još 16.839 radnika u zdravstvu, odnosno nezi pacijenata.

Bolnica, Kovid, Omikron, Virus, Lečenje, Medicinska sestra, Doktorka, Lekar
foto: Profimedia

Profesionalnu radnu snagu sve je teže naći za sanitarna preduzeća, odnosno ona preduzeća koja se bave održavanjem sistema grejanja ili klimatizacije. Nedostaje im 14.013 radnika. Nemačke kompanije traže 13.638 IT specijalista, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila i 10.562 profesionalna vozača. Za vozače IV predviđa dodatno zaoštravanje situacije na tržištu rada, s obzirom na to „da su zaposleni natprosečno stari i s obzirom na nedostatak mlađih ljudi“.

Novi zakon o imigraciji? Predsednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Stefan Volf zalaže se za donošenje novog zakona o useljavanju zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. „Potreban nam je kvalifikovan zakon o imigraciji, kakav ima Kanada“, rekao je on medijskoj grupi Funke. I dodao: „Imigrantima se mora garantovati dugoročno pravo da ostanu u Nemačkoj“.

U Kanadi su, kaže Volf, rešili brojne probleme usvajanjem imigracionog zakona. A u Nemačkoj zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage sadrži brojne komplikacije i prepreke, žali se: „Onima koji dolaze kod nas potrebno je osiguranje i doživotna sigurnost. Preduslov za to moraju biti kvalifikacije i poznavanje jezika“.

1 / 7 Foto: Profimedia

Aktuelni nemački zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupio je na snagu 1. marta 2020. Cilj je da se olakša dolazak kvalifikovane radne snage iz trećih zemalja. Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela Nemačka industrijska i trgovačka komora (DIHK), 56% kompanija u Nemačkoj smatra da je nedostatak kvalifikovane radne snage rizik za sopstveno poslovanje.

Bonus video:

04:26

BRZE VESTI 12.08.2022. 14:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.