ŠOLC POD ISTRAGOM! Izašli svi detalji AFERE koja mu se prebacuje
Olaf Šolc, Foto: Zorana Jevtić

istraga

ŠOLC POD ISTRAGOM! Izašli svi detalji AFERE koja mu se prebacuje

Nemačkom kancelaru se prebacuje da je tokom obavljanja funkcije gradonačelnika Hamburga pomagao Varbur banci da zadrži 47 miliona evra potraživanja poreskih vlasti

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc na meti je istražnih organa zbog jedne afere koja se dogodila dok je bio gradonačelnik Hamburga. Šolc će 19. avgusta morati da dâ iskaz pred istražnim odborom u tom gradu.

Nemačkom kancelaru se prebacuje da je tokom obavljanjafunkcije gradonačelnika Hamburga pomagao Varbur banci da zadrži 47 miliona evra potraživanja poreskih vlasti, prenosi RTS.

Tužilaštvo je naložilo da se pretraže njegovi mejlovi koje je dobijao i slao preko službene imejl adrese, što je urađeno još u martu, a tek sada je ta informacija objavljena.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Istražni organi "pretresli" su sve mejlove od 1. januara 2015, u okviru istrage takozvane "Cum Eks" afere – što, prema pisanju dnevnika Hamburger Abendblat proizlazi iz dokumenata koja su prosleđena istražnom odboru parlamenta u Hamburgu.

Konkretno, istražuje se koliko je politika imala uticaja na sporne odluke u vezi sa "Cum-Eks" skandalom.

Novembra 2016. godine je doneta odluka da se odustane od zahteva za retroaktivnom naplatom poreza od 47 miliona evra hamburškoj Varburg banci.

U istražnim dokumentima se navodi da je Šolc imao sastanak sa šefom te banke.

Od 2001. do 2016. bankari, advokati i investitori prevarili su državu poreskim trikovima za više milijardi evra i tako su, na nelegalan način, zatražili dvostruki povraćaj poreza, koji su samo jednom platili.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media