EU SE OGLASILA NAKON DEŠAVANJA U POJAVU GAZE: Pozdravili su 1 stvar
Prekid vatre u Gazi, Foto: Profimedia

područje gaze

EU SE OGLASILA NAKON DEŠAVANJA U POJAVU GAZE: Pozdravili su 1 stvar

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da je Egipat imao značajnu ulogu u posredovanju za prekid vatre u pojasu Gaze.

Objavljeno:

Evropska unija pozdravila je danas dogovor Izraela i palestinskog Islamskog džihada o prekidu vatre u pojasu Gaze, nakon nekoliko dana sukoba.

1 / 3 Foto: Twitter printscreen

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da je u tome Egipat imao nezamenljivu ulogu posrednika", kojem su podršku pružili Ujedinjene nacije, SAD i Katar.

"Sada je ključno raditi na učvršćivanju primirja i ponovnom otvaranju prelaza, kako bi se humanitarnoj pomoći i gorivu, kao i radnicima, omogućilo da uđu i izađu iz Gaze. EU podseća da treba uložiti opipljive napore kako bi se situacija u Gazi učinila održivom", saopštila je EEAS.

EU je izrazila žaljenje zbog gubitka civilnih života u pojasu Gaze tokom sukoba proteklih dana, uključujući izvestan broj dece i žena. EU je pozvala na blagovremenu i temeljnu istragu o ovim civilnim žrtvama, navodi u saopštenju EEAS.

Prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada počeo je sinoć.

Njime bi trebalo da bude okončan najozbiljniji sukob u Gazi posle prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata Hamasa, vladajućeg na toj palestinskoj teritoriji, i Izraela.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.