ERDOGAN OTPUTOVAO U SOČI ZBOG SASTANKA SA PUTINOM: Evo šta danas dogovaraju!
Putin i Erdogan, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-​EFE/STR, EFE/OLEG PETRASYUK, EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

VAŽNE TEME NA STOLU

ERDOGAN OTPUTOVAO U SOČI ZBOG SASTANKA SA PUTINOM: Evo šta danas dogovaraju!

U pratnji Erdogana su, izmedju ostalih, njegovi ministri spoljnih poslova, odbrane, ekonomije i energetike što ukazuje na očekivanja od susreta

Objavljeno:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovao je danas sa visokom delegacijom u Soči na Crnom moru gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Susret se održava tri nedelje posle njihovog razgovora u Teheranu i posle nedavnog Erdoganovog diplomatskog uspeha kada je postignut medjunarodni sporazum o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica preko Bosfora.

Prema javnoj televizijiz TRT turski predsednik je početkom popodneva krenuo za Soči. Dvojica vodja treba da razgovaraju u 15.00 po lokalnom vremenu (14.00 po srednjeevropskom) i posle da imaju radni ručak sa svojim delegacijama. Nisu najavljena obraćanja medijima u zvaničnom programu.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA-EFE/Fernando Villar

U pratnji Erdogana su, izmedju ostalih, njegovi ministri spoljnih poslova, odbrane, ekonomije i energetike što ukazuje na očekivanja od susreta. Turska koja uvozi najveći deo svojih energenata prolazi kroz ekonomsku krizu i inflaciju blizu 80 odsto na godišnjem nivou.

Prošlog meseca u Teheranu Putin je jasno upozorio turskog predsednika da ne sprovodi nikakvu novu vojnu operaciju u Siriji sa ciljem potiskivanja kurdskih boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenih saveznika.

Analitičari ocenjuju da su te ponovljene tenzije deo "konkurentske saradnje" koja definiše odnose dvojice vodja poslednjih dvadeset godina.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Twitter/@RT_com

Nastojanje Turske da ostane neutralna prema Moskvi mada je članica NATO, počelo je da daje rezultate. Posle višemesečnih napora Moskva i Kijev su u Istanbulu potpisali sporazum uz podršku EU o slanju blokiranih žitarica. To je bio prvi sporazum od početka ruske invazije 24. februara i ublažio je strahovanja oko svetske prehrambene krize.

Turska sada hoće da pokuša da izdejstvuje početak pregovora o primirju izmedju ruskog predsednika i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog ukoliko je moguće u Istanbulu.

Ali ti napori se komplikuju zbog ponovljenih pretnji Ankare o vojnoj operaciji u Siriji gde se suprotstavljaju ruski i turski interesi.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.