OSAM MILIJARDERA IMA VIŠE NOVCA OD 3,6 MILIJARDE LJUDI: Šokantni podaci o raspodeli bogatstva na svetu
Foto: Reuters/Profimedia

DA LI JE OVO PRAVDA?

OSAM MILIJARDERA IMA VIŠE NOVCA OD 3,6 MILIJARDE LJUDI: Šokantni podaci o raspodeli bogatstva na svetu

Gejts, Ortega, Bafet, Helu, Bezos, Zakerberg, Elison i Blumberg zajedno "vrede" više od pola čovečanstva
Objavljeno: 09:35h

Inače, godišnji sastanak u Davosu, švajcarskom skijalištu, privlači mnoge od svetskih lidera iz oblasti politike i ekonomije. Kejti Rajt, šefica Oxfamovog tima za spoljne poslove, kaže da njihov izveštaj pomaže da se "izazovu političke i ekonomske elite".

- Nemamo iluziju: Davos nije ništa drugo nego pričaonica za bogate, za elitu, ali mi pokušavamo da iskoristimo taj fokus - kaže ona.

foto: Fonet

Podsetimo, najbogatiji čovek na svetu, po najnovijim listama, je Bil Gejts, šef Majkrosofta, sa oko 75 milijardi dolara. Sledi Amansio Ortega, vlasnik kompanije Inditeks (Zara i ostale firme koje prodaju odeću), sa oko 67 milijardi dolara, pa onda investitor Voren Bafet, najveći deoničar firme Berkshire Hathaway, sa oko 61 milijardom dolara. Četvrti na listi (nekad prvi) je Meksikanac Karlos Slim Helu, telekomunikacioni magnat iz Grupo Carso (vredan oko 50 milijardi dolara), a peti je Džef Bezos, osnivač i vlasnik Amazon.com, sa 45,2 milijarde dolara. Šesti, sedmi i osmi na ovoj listi su Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, sa 44,6 milijardi, Leri Elison, prvi čovek Oracle, sa 43,6 milijardi i Majkl Blumberg, vlasnik Bloomberg LP, sa 40 milijardi dolara.

Zajedno, ova osmorica imaju oko 426 milijardi dolara, što je više novca nego što ima 3,6 milijardi najsiromašnijih ljudi na ovoj planeti na kojoj živimo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.